Verzija 1
Šta je potrebno?Pored osnovnih sastojaka, ovaj omlet treba da sadrži dvije ili tri gljive (po izboru). Također će Vam biti potrebno maslinovo ulje i sir za topljenje.
Kako praviti?
Isčetvrtajte gljive i stavite ih u zagrijanu tavu sa malim komadićem putera, malo maslinovog ulja i naprstkom soli i bibera. Pržite ih dok ne pozlate, zatim smanjite toplinu. Izlupajte jaja i dodajte uih na tavu ravnomjerno. Prilikom formiranja omleta, dok još uvijek ima malo svježih jaja na vrhu, dodajte sira na vrh. Nastavite pržiti kao što biste i obični omlet.
Verzija 2
SastojciOmlet sa gljivama |
10 grama putera
2 gljive, isjeckane
1 manji češanj češnjaka, zgnječen
2 jaja
1 kašika vode
Sol i crni isitnjeni biber, po želji
2 male glavice ljubičastog luka, isjeckane
2 čajne kašičice grubo isjeckanog svježeg peršina
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte polovinu putera na umjerenoj temperaturi u tavi srednje veličine. Kada se puter razlije, dodajte gljive i češnjak, te ih mješajte drvenom kašikom otprilike četiri minute, ili dok gljive ne omekšaju i počnu poprimati smeđu boju. Nakon toga, odstranite češnjak i gljive iz tave.
Korak 2 - Umutite dvoje jaja zajedno sa naprstko soli i bibera u zdjelici.
Korak 3 - Dodajte preostali puter na tavu, te ga zagrijte na umjerenoj temperaturi. Kada se puter zagrije i razlije po tavi dodajte ljubičasti luk i mješajući ga izdinstajte tridesetak sekundi. Nakon tih tridesetak sekundi, ravnomjerno rasporedite luk po dnu tave.
Korak 4 - Izlijte umućena jaja iz zdjelice u tavu, pri čemu trebate obratiti pažnju da ravnomjerno prekrijete luk jajima. Pospite peršin po jajima. Prekrijte tavu poklopcem ili folijom, te pržite oko dvije minute ili dok ne omlet ne očvrsne. Pripazite na omlet tokom prženja kako vam se ne bi zalijepio za dno tave.
Korak 5 - Stavite gljive na jednu polovinu omleta, te ih prekrijte drugom polovinom. Omlet možete servirati uz zelenu salatu, naravno ako želite.