Sastojci
800 grama mladog krompira, ispolutanog
2 kašičice maslinovog ulja
1/2 šolje svježih listova peršina
1/4 šolje svježeg kopra
2 kašičice isjeckanog svježeg vlasaca
Sastojci za preljev
1 kašičica ocata od bijelog vina
2 kašičice meda
2 kašičice senfa
1/4 šolje djevičanskog maslinovog ulja
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 220 ili 200 stepeni celzijusa. Stavite krompire u zdjelu. Dodajte ulja. Začinite sa soli i biberom. Izmješajte krompite, te ih prebacite na tavu.
Korak 2 - Pržite tridesetpet do četrdeset minuta dok se krompiri ne smekšaju i poprime zlatnu boju. Pazite na to da morate okrenuti krompire u pola prženja kako vam ne bi zagorili. Kada se krompiri isprže, ostavite ih sa strane da se hlade na jedno dvadeset minuta.
Korak 3 - U međuvremenu, pripremite preljev za salatu. Ubacite ocat, med, senf i ulje u teglu sa poklopcem. Začinite mješavinu sa soli i biberom, te dobro zavrnite poklopac. Jako protresite teglu kako bi se sastojci izmješali ravnomjerno.
Korak 4 - Ubacite krompire, peršin, kopar i vlasac u veliku zdjelu. Prelijte preljevom, te promješajte. Vaša salata je gotova i spremna za serviranje.