Pržena riža

Sastojci

1 šolja riže
2 jaja
2 kašike biljnog ulja
2 šnite suhog mesa, isjeckanog
1 mrkva, oguljena i izrendana
2 vlasca, fino isjeckana
1/2 šolje graška
1 kašike sosa od soje (trebati će vam i malo više sosa od ovoga za serviranje)

Način pripreme

Korak 1 - Skuhajte rižu u dubokoj tavi oko 12 minuta u kipućoj vodi, sve dok se ne smekša. Iscjedite rižu i ostavite da se hladi.

Korak 2 - Umutite jaja u manjoj zdjeli, potom zagrijte ulje u većoj tavi na srednjoj toplini, te uspite jaja u tavu. Izmješajte jaja u tavi kako biste dobili omlet. Pržite ih dvije minute, zatim ih okrenite i ponovo ih pržite dvije minute. Ostavite sa strane da se malo ohlade, zatim ih isjecite u trakice. 

Korak 3 - Dodajte suho meso u tavu, te ga pržite neke četiri minute. Nakon toga dodajte mrkvu u tavu, te nastaviti pržiti sve još jedno minutu. Dodajte vlasac, grašak i rižu, promiješajte sve te nastavite pržiti naredne 3 do 4 minute. Dodajte jaja i sos od soje, te sve promiješajte dok se jaje ponovo ne ugrije. Jelo možete servirati odmah, uz dodatnu količinu sosa od soje.