Sastojci
50 grama osušenih vrganja
1 povrtna kocka
2 kašike maslinova ulja
1 luk, fino isjeckan
2 češnja češnjaka, fino isjeckana
250 grama šampinjona, isječenih na šnite i opranih
300 grama riže za rižoto
1 čaša od 175 ml bijelog vina
25 grama putera
šaka listova peršina, isjeckanog
50 grama parmezana, narendanog
Način pripreme
Korak 1 - Stavite osušene vragnje u veliku zdjelu i prelijte ih sa litrom ključale vode. Pustite neka stoje u vodi dvadeset minuta, potom iscjedite vodu iz zdjele u drugu posudu. Izmrvite povrtnu kocku u vodu koju ste upravo iscjedili, te pritisnite gljive kako bi iscjedili vodu iz njih u potpunosti. Nakon toga trebate isjeckati gljive.
Korak 2 - Zagrijte ulje u plitkoj tavi na umjerenoj toplini. Dodajte luk i češnjak, te ih pržite nekih pet minuta dok se ne smekšaju. Ubacite vragnje i šampinjone u tavu, začinivši ih sa soli i biberom. Nastavite pržiti dodatnih osam minuta dok gljive ne smekšaju.
Korak 3 - Saspite rižu u tavu i pržite sve jednu minutu. Prespite vinom i pustite da se alkohol ispari. Ostavite tavu na umjerenoj toplini i uspite četvrtinu vode od gljiva. Dinstajte rižu mješajući dok ne pokupi svu vodu. Zatim dodajte istu količinu vode od gljiva i dinstajte i mješajte - trebalo bi da smjesa postane kremasta, punačna i mekana. Kada dodate zadnju ćetvrtinu vode od gljiva, riža bi trebala biti skoro gotova.
Korak 4 - Nastavite mješati dok se riža ne skuha. Ako Vam se čini da je riža i dalje malo sirova, dodajte malo vode. Skintie tavu sa kola, dodajte puter i pospite rižu sa pola sira i peršina. Zaklopite tavu i ostavite sa strane na par minuta kako bi riža pokupila ostatke vode dok se hladi. Promješajte rižoto po zadnji put, izvadite ga u posude i prespite ostatkom sira i peršina.