Sastojci
Za tijesto:
3/4 šolje vruće vode (nekih 40 stepeni Celzijusa)
2 kašičice kvasca
1 šolja i 3/4 šolje brašna
1 kašika maslinova ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Za preliv:
5 kašika putera
4 češnja češnjaka, isjeckana
1/4 šolje peršina, isjeckanog
1 kašičica soli
Način pripreme
Korak 1 - Ubacite kvasac u vodu i pustite neka odstoji nekih 5 minuta. Pomiješajte vodu kašičicom i pustite da odstoji dodatnih 5 do 10 minuta, sve dok se ne počne pjeniti.
Korak 2 - U velikoj posudi zamjesite brašno, sol i šećer. Napravite prostor u sredini posude i ulijte maslinovo ulje i kvasac sa vodom. Pomiješajte sve i mjesite nekih 5 do 10 minuta. Oblikujte tijesto u loptu i lagano ga poškropite maslinovim uljem. Stavite tijesto u veliku posudu i lagano ga pokrijte plastičnom folijom, te ostavite posudu na sobnoj temperaturi kako bi tijesto nadošlo.
Korak 3 - Kada se tijesto udupla, što može trajati nekih 90 minuta do par sati, presjecite ga na pola. Izvadite veliki pleh i stavite papir za pečenje na dno pleha. Uzmite jednu polovicu tijesta i prepolovite i nju. Ponovite isto i sa drugom polovicom. Uzmite komade tijesta i lagano ih spljoštite u oblik kvadrata.
Korak 4 - Koristeći oštar nož, izrežite komade tijesta u trake. Presijecite trake na pola. Uzmite jedan komad te ga zavežite u čvor. Tijesto će biti ljepljivo sa strane sa koje ste ga odrezali, tako da ga pospite sa malo brašna prije nego što ga zavežete u čvor. Ponovite proces sa ostatkom traka, te ih stavite na pleh. Pošto će tijesto nadoći, ostavite prostora između čvorova na plehu.
Korak 5 - Kada poredate sve čvorove na pleh, premažite ih sa malo maslinova ulja. Lagano ih prekrijte sa plastičnom folijom i opet ih ostavite na sobnoj temeperaturi 90 minuta do 2 sata da nadođu. Prije nego što u potpunosti nadođu, zagrijte rernu na 205 stepeni Celzijusa.
Korak 6 - Skinite foliju sa tijesta i pecite ga u rerni nekih 12 do 15 mintua, ili dok ne poprime smeđkastu boju na vrhu.
Korak 7 - U međuvremenu, istopite puter u maloj šerpi i skuhajte češnjak u njoj minut do dva na srednjoj toplini. Dodajte sol i peršin, te promiješajte.
Korak 8 - Kada se tijesto ispeče, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi nekih 5 minuta. Prelijte tijesto sa smjesom od češnjaka i servirajte.
Za tijesto:
3/4 šolje vruće vode (nekih 40 stepeni Celzijusa)
2 kašičice kvasca
1 šolja i 3/4 šolje brašna
1 kašika maslinova ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Za preliv:
5 kašika putera
4 češnja češnjaka, isjeckana
1/4 šolje peršina, isjeckanog
1 kašičica soli
Način pripreme
Korak 1 - Ubacite kvasac u vodu i pustite neka odstoji nekih 5 minuta. Pomiješajte vodu kašičicom i pustite da odstoji dodatnih 5 do 10 minuta, sve dok se ne počne pjeniti.
Korak 2 - U velikoj posudi zamjesite brašno, sol i šećer. Napravite prostor u sredini posude i ulijte maslinovo ulje i kvasac sa vodom. Pomiješajte sve i mjesite nekih 5 do 10 minuta. Oblikujte tijesto u loptu i lagano ga poškropite maslinovim uljem. Stavite tijesto u veliku posudu i lagano ga pokrijte plastičnom folijom, te ostavite posudu na sobnoj temperaturi kako bi tijesto nadošlo.
Korak 3 - Kada se tijesto udupla, što može trajati nekih 90 minuta do par sati, presjecite ga na pola. Izvadite veliki pleh i stavite papir za pečenje na dno pleha. Uzmite jednu polovicu tijesta i prepolovite i nju. Ponovite isto i sa drugom polovicom. Uzmite komade tijesta i lagano ih spljoštite u oblik kvadrata.
Korak 4 - Koristeći oštar nož, izrežite komade tijesta u trake. Presijecite trake na pola. Uzmite jedan komad te ga zavežite u čvor. Tijesto će biti ljepljivo sa strane sa koje ste ga odrezali, tako da ga pospite sa malo brašna prije nego što ga zavežete u čvor. Ponovite proces sa ostatkom traka, te ih stavite na pleh. Pošto će tijesto nadoći, ostavite prostora između čvorova na plehu.
Korak 6 - Skinite foliju sa tijesta i pecite ga u rerni nekih 12 do 15 mintua, ili dok ne poprime smeđkastu boju na vrhu.
Korak 7 - U međuvremenu, istopite puter u maloj šerpi i skuhajte češnjak u njoj minut do dva na srednjoj toplini. Dodajte sol i peršin, te promiješajte.
Korak 8 - Kada se tijesto ispeče, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi nekih 5 minuta. Prelijte tijesto sa smjesom od češnjaka i servirajte.