Piletina i jabuke u sosu od meda i senfa

Sastojci

1/2 šolje soka od jabuke
1,5 kašičica gustina
sol
biber
1 kašika meda
2 kašike senfa
1/2 šolje brašna
500 grama pilećih fileta
2 kašike maslinova ulja
2 male neoguljene jabuke, sa izvađenom sredinom i isječene na osmine
1/2 šolje vode od pileće kocke
svjež peršin

Način pripreme

Korak 1 - Umutite u posudi sok od jabuke, gustin, senf, med, sol i biber (po želji). Ostavite posudu sa strane.

Korak 2 - Dobro posolite piletinu i uvaljajte je u brašno. Sklonite viškove brašna sa piletine.

Korak 3 - Zagrijte ulje na srednjoj toploti u velikoj tavi. Kada se ulje zagrije dodajte piletinu u tavu. Pržite piletinu dok ne poprimi smeđu boju sa jedne strane, otprilike neke 3 do 4 minute. Okrenite piletinu, dodajte jabuke u tavu, te nastavite pržiti dok piletina ne poprimi smeđu boju i sa druge strane.

Korak 4 - Ubacite vodu od pileće kocke i smjesu sa sokom od jabuke u tavu, te pustite da smjesa proključa. Smanjite toplinu, pokrijte tavu, te pustite da sve ključa dok se piletina ne smekša, nekih 15 minuta. 

Korak 5 - Izvadite piletinu i jabuke na tanjir za serviranje. Zahvatite vodu iz tave kašikom i prelijte je preko piletine i jabuka, te sve pospite peršinom. Ovo jelo možete jesti samo ili kao dodatak uz kuhanu rižu.