Sastojci
jedna ili više glavica češnjaka
maslinovo ulje
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 205 stepeni Celzijusa.
Korak 2 - Ogulite i bacite papirnati omotač sa cijele glavice češnjaka, ali ostavite kožice sa češnjeva netaknute. Koristeći oštar nož, posijecite 6 do 12 milimetara sa vrha glavice, tako da se unutrašnjost češnjeva vidi.
Korak 3 - Stavite češnjak u pleh, tako da strana koju ste posjekli bude okrenuta prema gore. (Pleh za pravljenje mafina bi bio odličan za ovo.) pospite glavicu sa par kašičica maslinova ulja, te prstima premažite svaki češanj posebno. Prekrijte sa folijom i pržite nekih 30 do 35 minuta, ili dok glavica ne postane mekana na dodir.
Korak 4 - Ostavite češnjak da se dovoljno ohladi tako da se ne opržite ak oga dodirnete. Koristeći mali nož, zasijectie kožicu lagano oko svakog češnja. Koristeći manju viljušku ili prste povucite ili istisnite ispržene češnjeve iz kožica.
Prženi češnjak možete jesti ovako ili ga smrskati te koristiti u kuhanju. Može se razmazati po toploj šniti hljeba ili pomješati sa kiselom pavlakom kao sos za prženi krompir.
jedna ili više glavica češnjaka
maslinovo ulje
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 205 stepeni Celzijusa.
Korak 2 - Ogulite i bacite papirnati omotač sa cijele glavice češnjaka, ali ostavite kožice sa češnjeva netaknute. Koristeći oštar nož, posijecite 6 do 12 milimetara sa vrha glavice, tako da se unutrašnjost češnjeva vidi.
Korak 3 - Stavite češnjak u pleh, tako da strana koju ste posjekli bude okrenuta prema gore. (Pleh za pravljenje mafina bi bio odličan za ovo.) pospite glavicu sa par kašičica maslinova ulja, te prstima premažite svaki češanj posebno. Prekrijte sa folijom i pržite nekih 30 do 35 minuta, ili dok glavica ne postane mekana na dodir.
Korak 4 - Ostavite češnjak da se dovoljno ohladi tako da se ne opržite ak oga dodirnete. Koristeći mali nož, zasijectie kožicu lagano oko svakog češnja. Koristeći manju viljušku ili prste povucite ili istisnite ispržene češnjeve iz kožica.
Prženi češnjak možete jesti ovako ili ga smrskati te koristiti u kuhanju. Može se razmazati po toploj šniti hljeba ili pomješati sa kiselom pavlakom kao sos za prženi krompir.