Sastojci
1 cijelo pile od 2 kilograma, izrezano u osam dijelova
sol i biber
2 do 3 češnjaka, sa razdvojenim i neoguljenim češnjevima (oko 40 češanja)
maslinovo ulje
malo više od 1 šolje suhog bijelog vina
3 poveće grančice estragona
3 poveće grančice majčine dušice
Način pripreme
Korak 1 - Zgnječite češnjeve lagano sa stranom velikog noža, dovoljno jako samo da ih slomite.
Korak 2 - Odstranite višak masti sa piletine. Isušite dijelove piletine i dobro ih začinite sa soli i biberom. Zagrijte tri kašike maslinova ulja u velikoj šerpi sa debelim dnom na srednjoj toplini. Pržite piletinu, dio po dio, sve dok obje strane ne porumene. Nemojte okretati na drugu stranu sve dok ona koju pržite ne poprimi smeđu boju. Odstranite piletinu iz šerpe kada završite sa prženjem.
Korak 3 - Dodajte još maslinova ulja ukoliko je to potrebno. Dodajte češnjak i dinstajte ga sve dok ne poprimi zlatno-smeđkastu boju, otprilike neke 4 minute. Nakon toga ubacite vino i biljke u šerpu. Pustite neka sve proključa, zatim dodajte piletinu. Smanjite toplinu, poklopite šerpu te pustite da se piletina kuha do kraja. U narednih 20 minuta, izmještajte komade piletine sa dna na vrh svakih 5 minuta.
Kada se piletina fino skuha, začinite sve sa soli i biberom po želji. Prebacite komade piletine na tanjir te ih prelijte sosom od češnjaka.