Sastojci
Za koru:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
2 kašike kakaa u prahu
prašak za pecivo
Za prvi fil:
0,5 litara mlijeka
9 kašika brašna
9 kašika šećera
1 vanila šećer (ili samo dodajte još običnog šećera)
Za drugi fil:
1 margarin
200 grama šećera
Za sirup:
200 grama šećera
Za preliv:
čokolada
Način pripreme
Korak 1 - Počnite sa korom - razdvojite jaja i umutite bjelancad dok se ne zgusnu. Polagano počnite ubacivati šećer dok mutite bjelancad, kašiku po kašiku. Nakon toga dodajte žumancad, kakao u prahu, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno umutite. Nauljite tepsiju za kolače i ulijte smjesu u nju. Pecite koru sve dok ne poprimi zlatnu boju (otprilike nekih 30 minuta). Izvadite koru i pustite da se ohladi u potpunosti.
Korak 2 - Prvi fil pravite tako što prvo skuhate mlijeko. Uzmite dvije kašike skuhanog mlijeka, te ga dobro pomiješajte sa brašnom, šećerom i vanila šećerom. Nakon toga ulijte smjesu u ostatk mlijeka i kuhajte smjesu, mješajući, kao puding, dakle dok se ne zgusne. Kada se skuha, smjesu ostavite sa strane da se ohladi.
Korak 3 - Sve što treba da uradite za drugi fil je da zamiješate margarin na sobnoj temperaturi sa šećerom.
Korak 4 - Sirup se pravi tako što ubacite 200 grama šećera u šerpu i prekrijete ga sa dovoljno vode kako bi se rastvorio. Nakon toga prokuhajte vodu, povremeno mješajući, sve dok se šećer u potpunosti ne rastvori i voda postane gusta.
Korak 5 - Pospite vreo sirup po kori, zatim pomiješajte dva fila i namažite ih ravnomjerno po kori. Istopite čokoladu i prelijte je preko pomiješanog fila. Smjestite kolač u frižider i pustite da se u potpunosti ohladi, zatim ga izrežite na kocke.
Za koru:
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
2 kašike kakaa u prahu
prašak za pecivo
Za prvi fil:
0,5 litara mlijeka
9 kašika brašna
9 kašika šećera
1 vanila šećer (ili samo dodajte još običnog šećera)
Za drugi fil:
1 margarin
200 grama šećera
Za sirup:
200 grama šećera
Za preliv:
čokolada
Način pripreme
Korak 1 - Počnite sa korom - razdvojite jaja i umutite bjelancad dok se ne zgusnu. Polagano počnite ubacivati šećer dok mutite bjelancad, kašiku po kašiku. Nakon toga dodajte žumancad, kakao u prahu, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno umutite. Nauljite tepsiju za kolače i ulijte smjesu u nju. Pecite koru sve dok ne poprimi zlatnu boju (otprilike nekih 30 minuta). Izvadite koru i pustite da se ohladi u potpunosti.
Korak 2 - Prvi fil pravite tako što prvo skuhate mlijeko. Uzmite dvije kašike skuhanog mlijeka, te ga dobro pomiješajte sa brašnom, šećerom i vanila šećerom. Nakon toga ulijte smjesu u ostatk mlijeka i kuhajte smjesu, mješajući, kao puding, dakle dok se ne zgusne. Kada se skuha, smjesu ostavite sa strane da se ohladi.
Korak 3 - Sve što treba da uradite za drugi fil je da zamiješate margarin na sobnoj temperaturi sa šećerom.
Korak 4 - Sirup se pravi tako što ubacite 200 grama šećera u šerpu i prekrijete ga sa dovoljno vode kako bi se rastvorio. Nakon toga prokuhajte vodu, povremeno mješajući, sve dok se šećer u potpunosti ne rastvori i voda postane gusta.
Korak 5 - Pospite vreo sirup po kori, zatim pomiješajte dva fila i namažite ih ravnomjerno po kori. Istopite čokoladu i prelijte je preko pomiješanog fila. Smjestite kolač u frižider i pustite da se u potpunosti ohladi, zatim ga izrežite na kocke.