Španska tortilja

Sastojci

6 jaja, umućenih
2 velika krompira
2 do 3 mlada luka, isjeckana
1/4 šolje maslinova ulja
sol

Način pripreme

Korak 1 - Isjecite krompire (oguljene ili neoguljene) na tanke šnite.

Korak 2 - Zagrijte maslinovo ulje u povećoj tavi (koja može da ide u rernu) na visokoj toplini. Kada je dovoljno toplo da sprži krompire, počnite ih pržiti. Ubacujte krompire po grupama, te ih pržite sve dok ne postanu svijetlo smeđi, ali da nisu hrskavi. Kada završite, stavite krompire na ubrus i dobro ih zasolite, te ponovite ovo za svaku grupu krompira.

Korak 3 - Kada završite sa krompirima, izlijte većinu maslinova ulja, te počnite dinstati luk. Kada se luk tek zapeče, isključite izvor topline. Rasporedite luk tako da prekrije dno tave, zatim ubacite krompir u tavu stavljajući jedan na kraj drugog, pa tako sve oko tave dok ne napravite nešto slično spiralnoj piramidi.

Korak 4 - Uključite izvor topline na srednje podešavanje, te ulijte jaja. Dodajte pozamašan naprstak soli. Protresite tavu tako da se rasporede ravnomjerno. Pustite da se sve prži dok ne primjetite da se fino ispeklo sa strane. U međuvremenu zagrijte rernu na najjačoj mogućoj toplini.

Korak 5 - Ubacite tavu u rernu i pržite nekih pet minuta ili dok vrh ne poprimi smeđu boju. Izvadite tavu i pustite da se hladi barem 5 minuta. Isjecite u komade i servirajte.