Sastojci
Za tortu:
225 grama brašna
350 grama šećera
85 grama kakaa u prahu
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
2 jaja
250 mililitara mlijeka
125 mililitara biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta od vanile
250 militara ključale vode
Za preliv:
200 grama obične čokolade
200 mililitara slatkog vrhnja za kuhanje
Način pripreme:
Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Nauljite dvije tepsije ili dva pleha za kolače.
Korak 2 - Stavite sve sastojke za tortu , osim ključale vode, u veliku posudu. Koristeći mikser ili drvenu kašiku, zamijesite sastojke dok smjesa ne postane glatka.
Korak 3 - Dodajite ključalu vodu u smjesu i nastavite miješati (smjesa će sada postati vodena).
Korak 4 - Ulijte podjednako smjesu u dvije tepsije/dva pleha, te ih pecite u rerni nekih 25 do 30 minuta, ili sve dok se vrh smjese ne postane tvrd na dodir.
Korak 5 - Izvadite tepsije iz rerne i ostavite sa strane da se u potpunosti ohlade.
Korak 6 - Za preliv, zagrijte čokoladu i vrhnje u tavi na slaboj temperaturi, sve dok se čokolada ne istopi. Sklonite tavu sa toplote i zamijesite čokoladu i vrhnje sve dok ne dobijete smjesu koja je glatka, sjajna i zgusnuta. Ostavite sa smjesu sa strane da se hladi nekih sat do dva, ili dok ne postane dovoljno tvrda da se može razmazati po korama.
Korak 7 - Uzmite nož i polako okružite kore u tepsiji kako biste ih oslobodili. Pažljivo izvadite kore iz tepsija.
Korak 8 - Premažite malo preljeva na vrh jedne kore, zatim je pažljivo poklopite drugom korom.
Korka 9 - Pažljivo prebacite kore na posudu za serviranje, zatim je pažljivo premažite cijelu ostatkom preljeva.
Za tortu:
225 grama brašna
350 grama šećera
85 grama kakaa u prahu
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
2 jaja
250 mililitara mlijeka
125 mililitara biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta od vanile
250 militara ključale vode
Za preliv:
200 grama obične čokolade
200 mililitara slatkog vrhnja za kuhanje
Način pripreme:
Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Nauljite dvije tepsije ili dva pleha za kolače.
Korak 2 - Stavite sve sastojke za tortu , osim ključale vode, u veliku posudu. Koristeći mikser ili drvenu kašiku, zamijesite sastojke dok smjesa ne postane glatka.
Korak 3 - Dodajite ključalu vodu u smjesu i nastavite miješati (smjesa će sada postati vodena).
Korak 4 - Ulijte podjednako smjesu u dvije tepsije/dva pleha, te ih pecite u rerni nekih 25 do 30 minuta, ili sve dok se vrh smjese ne postane tvrd na dodir.
Korak 5 - Izvadite tepsije iz rerne i ostavite sa strane da se u potpunosti ohlade.
Korak 6 - Za preliv, zagrijte čokoladu i vrhnje u tavi na slaboj temperaturi, sve dok se čokolada ne istopi. Sklonite tavu sa toplote i zamijesite čokoladu i vrhnje sve dok ne dobijete smjesu koja je glatka, sjajna i zgusnuta. Ostavite sa smjesu sa strane da se hladi nekih sat do dva, ili dok ne postane dovoljno tvrda da se može razmazati po korama.
Korak 7 - Uzmite nož i polako okružite kore u tepsiji kako biste ih oslobodili. Pažljivo izvadite kore iz tepsija.
Korak 8 - Premažite malo preljeva na vrh jedne kore, zatim je pažljivo poklopite drugom korom.
Korka 9 - Pažljivo prebacite kore na posudu za serviranje, zatim je pažljivo premažite cijelu ostatkom preljeva.