Sastojci
4 velike, dobre jabuke
1/4 šolje smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
1/4 šolje ribizli ili isjeckanih grožđica
1 kašika putera
3/4 šolje kipuće vode
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Operite i posušite jabuke. Uzmite manji, oštar nož i iskružite sredinu jabuke, ali ostavite oko cent jabuke pri dnu, tako da je ne probušite do kraja. Prvo izrežite dio oko peteljke, zatim iskoristite kašičicu da izvadite sjeme. Iskružite rupe tako da su oko 2 centimetra široke.
Korak 2 - Stavite smeđi šećer, cimet i ribizle/grožđice u manju zdjelu i pomiješajte sve. Stavite jabuke na dublji pleh i ubacite u svaku jabuku dio smjese sa šećerom. Stavite djelić putera (četvrtinu kašike) na vrh fila od šećera.
Korak 3 - Uspite kipuću vodu u dno pleha. Pržite na 190 stepeni Celzijusa nekih 30 do 45 minuta, sve dok se jabuke skroz ne ispeku i smekšaju, ali pripazite da se jabuke ne prepeku i postanu previše mekane. Kada se jabuke ispeku, izvadite ih iz rerne i poprskajte ih preostalim sokovima iz pleha.