500 grama špageta
3 kašike maslinova ulja
5 češnjeva češnjaka, fino isjeckanih
1/2 kašičice šafrana
sol
biber
parmezan sir, izrendan
Način pripreme
Korak 1 - U veliku šerpu ulijte vode i dobro je zasolite, zatim na jakoj toplini dovedite do kuhanja. Ubacite špagete i kuhajte ih po instrukcijama na pakovanju. Iscjedite (ali nemojte ispirati) tjesteninu, te sačuvajte otprilike jednu šolju vode. Stavite tjesteninu u drugu posudu.
Korak 2 - Vratite šerpu na kolo, te smanjite toplinu. Dodajte maslinovo ulje, češnjak i šafran, te začinite sa soli i biberom. Pržite miješajući, sve dok češnjak ne zamiriše, otprilike nekih 30 sekundi.
Korak 3 - Vratite špagete u šerpu, te dodajte pola šolje vode koju ste sačuvali, te sve promiješajte. Dodajte ostatak vode, probajte jelo te dodatno začinite sa soli i biberom, ukoliko je to potrebno, zatim ponovno promiješajte. Sklonite šerpu sa kola, te servirajte špagete tako što ćete posuti parmezan po njima.