Pileći kari

Sastojci

700 grama pilećih fileta
sol
3 kašičice žutog kari praha po izboru ili mješavine kari začina
1 kašika maslinova ulja
1 srednji ili veliki luk, isječen na šnite i razdvojen (otprilike 2 šolje)
biber
1 šolja kisele pavlake

Način pripreme

Korak 1 - Isjecite filete na nekih 8 komada, kako bi ih lakše mogli servirati (a i lakše će se ispržiti). Posolite ih fino sa svih strana. Također ih prekrijte sa 1 kašičicom kari praha. 

Korak 2 - Zagrijte ulje na jakoj toplini u velikoj tavi. Kada se ulje zagrije, dodajte luk. Pržite luk, mješajući, dok ne postane providan, ili nekih 5 minuta. Začinite luk sa soli i biberom dok se prži. Smanjite toplinu na srednju i pospite preostale dvije kašičice kari praha po luku. Nastavite pržiti luk još dvije minute.

Korak 3 - Sklonite luk na jednu stranu tave. Poredajte komade fileta na drugu stranu. Pržite filete 2 do 3 minute sa svake strane, dok ne poprime smeđkastu boju. Sklonite piletinu sa tave na tanjir (stavite ih zajedno na kamaru tako da zadrže toplinu).

Korak 4 - Dodajte kiselu pavlaku, pomiješajte je sa lukom na srednjoj toplini, sve dok se smjesa ne zagrije. Ako je sos previše gust, možete dodati malo vode. Vratite piletinu, zajedno sa svim sokovima, na tavu, zatim je uvaljajte u sos. Kada se sve fino zagrije, jelo se može servirati. Jelo možete servirati samo ili kao dodatak riži.