Sastojci
200 militara vruće vode
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1.5 kašičica kvasca
280 grama brašna
1 kašika putera, istopljenog
biljno ulje
10 šolja vode
2/3 šolje praška za pecivo
1 žumance umućeno sa 1 kašikom vode
sol
8 hrenovki
Način pripreme
Korak 1 - Zamjesite vodu, šećer i sol u posudi i pospite sve sa kvascem. Pustite da odstoji 5 minuta, ili sve dok se smjesa ne počne pjenušati. Dodajte brašno i puter, te zamijesite sve. Nastavite mijesiti smjesu rukam sve dok ne oformite glatko tijesto. Izvadite tijesto iz posude i stavite ga na nauljenu površinu, te ga prekrijte folijom i ostavite da nadođe.
Korak 2 - Zagrijte rernu na 230 stepeni Celzijusa. Prekrijte poveći pleh sa papirom za pečenje, te ga lagano namažite sa biljnim uljem. Uspite 10 šolja vode i prašak za pecivo u duboku tavu i dovedite vodu do tačke ključanja.
Korak 3 - Razdijelite tijesto na 8 jednakih komada. Izravnajte komade tijesta i oblikujte ih u trake. Omotajte tijesto oko svake hrenovke, ali tako da hrenovka viri sa oba kraja. Ne zaboravite spojiti tijesto pri krajevima kako bi čvrsto držalo hrenovke.
Korak 4 - Ubacite kiflice u ključalu vodu na 30 sekundi, zatim ih izvadite sa drvenom kašikom. Nakon toga stavite kiflice na pripremljeni pleh i premažite ih smjesom od žumanceta i vode. Zatim pospite malo soli po njima. Ubacite pleh u rernu i pecite nekih 12 do 14 minuta, sve dok tijesto ne poprimi tamno smeđu boju. Izvadite pleh iz rerne i pustite da se kiflice malo ohlade prije serviranja.
200 militara vruće vode
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1.5 kašičica kvasca
280 grama brašna
1 kašika putera, istopljenog
biljno ulje
10 šolja vode
2/3 šolje praška za pecivo
1 žumance umućeno sa 1 kašikom vode
sol
8 hrenovki
Način pripreme
Korak 1 - Zamjesite vodu, šećer i sol u posudi i pospite sve sa kvascem. Pustite da odstoji 5 minuta, ili sve dok se smjesa ne počne pjenušati. Dodajte brašno i puter, te zamijesite sve. Nastavite mijesiti smjesu rukam sve dok ne oformite glatko tijesto. Izvadite tijesto iz posude i stavite ga na nauljenu površinu, te ga prekrijte folijom i ostavite da nadođe.
Korak 2 - Zagrijte rernu na 230 stepeni Celzijusa. Prekrijte poveći pleh sa papirom za pečenje, te ga lagano namažite sa biljnim uljem. Uspite 10 šolja vode i prašak za pecivo u duboku tavu i dovedite vodu do tačke ključanja.
Korak 3 - Razdijelite tijesto na 8 jednakih komada. Izravnajte komade tijesta i oblikujte ih u trake. Omotajte tijesto oko svake hrenovke, ali tako da hrenovka viri sa oba kraja. Ne zaboravite spojiti tijesto pri krajevima kako bi čvrsto držalo hrenovke.
Korak 4 - Ubacite kiflice u ključalu vodu na 30 sekundi, zatim ih izvadite sa drvenom kašikom. Nakon toga stavite kiflice na pripremljeni pleh i premažite ih smjesom od žumanceta i vode. Zatim pospite malo soli po njima. Ubacite pleh u rernu i pecite nekih 12 do 14 minuta, sve dok tijesto ne poprimi tamno smeđu boju. Izvadite pleh iz rerne i pustite da se kiflice malo ohlade prije serviranja.