Sastojci
10 kašika (oko 140 grama) putera
250 grama šećera
85 grama kakaa u prahu
1/4 kašičice soli
2 kašičice ekstrakta od badema
2 velikih jaja
65 grama brašna
90 grama oraha, sitno isjeckanih*
* U originalnom receptu se koriste pekan/hikori orasi, ali mi smo napravili i varijantu sa običnim orasima koja je, barem nama, dosta ukusnija.
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 160 stepeni celzijusa, te postavite rešetku na donji dio rerne. Prekrijte pleh za kolače sa papirom za pečenje na način da imate malo papira sa obje strane pleha, kako biste mogli lakše izvaditi kolačiće nakon što budu gotovi.
Korak 2 - Ubacite puter, kakao, šećer i sol u srednju metalnu posudu. Napunite duboku tavu do pola vodom i zagrijte vodu do pred ključanje. Ubacite posudu sa smjesom od putera i kakaa u tavu, te počnite mješati. Mješajte smjesu u posudi sve dok se puter ne istopi i smjesa postane glatka i vrela na dodir.Izvadite posudu iz tave i pustite da se ohladi sa vrućeg na toplo.
Korak 3 - Uspite ekstrakt od badema u smjesu i dobro zamješajte, zatim umutite jaja, jedno po jedno. Umutite smjesu veoma jako nakon svakog jajeta. Kada smjesa postane glatka, ubacite brašno i zamješajte sve još jednom. Mješajte otprilike 40 puta sa drvenom kašikom. Ubacite komadiće oraha i ponovo zamiješajte sve. Nakon toga izlijte smjesu u pleh i izjednačite je sa svih strana.
Korak 4 - Pecite smjesu u rerni nekih 20 do 25 minuta, sve dok čačkalica koju zabodete u smjesu ne izađe sa malo smjese. Nakon što ispečete smjesu, ohladite je u potpunosti, te je premjestite sa pleha na dasku za sječenje, te je isjecite na 16 do 25 komada u obliku kocke ili pravougaonika.
10 kašika (oko 140 grama) putera
250 grama šećera
85 grama kakaa u prahu
1/4 kašičice soli
2 kašičice ekstrakta od badema
2 velikih jaja
65 grama brašna
90 grama oraha, sitno isjeckanih*
* U originalnom receptu se koriste pekan/hikori orasi, ali mi smo napravili i varijantu sa običnim orasima koja je, barem nama, dosta ukusnija.
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 160 stepeni celzijusa, te postavite rešetku na donji dio rerne. Prekrijte pleh za kolače sa papirom za pečenje na način da imate malo papira sa obje strane pleha, kako biste mogli lakše izvaditi kolačiće nakon što budu gotovi.
Korak 2 - Ubacite puter, kakao, šećer i sol u srednju metalnu posudu. Napunite duboku tavu do pola vodom i zagrijte vodu do pred ključanje. Ubacite posudu sa smjesom od putera i kakaa u tavu, te počnite mješati. Mješajte smjesu u posudi sve dok se puter ne istopi i smjesa postane glatka i vrela na dodir.Izvadite posudu iz tave i pustite da se ohladi sa vrućeg na toplo.
Korak 3 - Uspite ekstrakt od badema u smjesu i dobro zamješajte, zatim umutite jaja, jedno po jedno. Umutite smjesu veoma jako nakon svakog jajeta. Kada smjesa postane glatka, ubacite brašno i zamješajte sve još jednom. Mješajte otprilike 40 puta sa drvenom kašikom. Ubacite komadiće oraha i ponovo zamiješajte sve. Nakon toga izlijte smjesu u pleh i izjednačite je sa svih strana.
Korak 4 - Pecite smjesu u rerni nekih 20 do 25 minuta, sve dok čačkalica koju zabodete u smjesu ne izađe sa malo smjese. Nakon što ispečete smjesu, ohladite je u potpunosti, te je premjestite sa pleha na dasku za sječenje, te je isjecite na 16 do 25 komada u obliku kocke ili pravougaonika.