Baklava

Sastojci

250 grama putera, istopljenog
500 grama isjeckanih oraha
1 kašičica mljevenog cimeta
1 paket jufki
200 grama sitnog šećera
250 mililitara vode
8 kašika meda
1 veliki komad limunove kore

Način pripreme

Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Namastite puterom dno istrane pleha dimenzija 23x33 centimetra.

Korak 2 - Pomiješajte orahe sa cimetom i ostavite sa strane.

Korak 3 - Odmotajte jufke. Odsjecite ih tako da mogu stati u pleh. Pokrijte jufke sa vlažnom kuhinjskom krpom dok radite. Stavite dvije jufke u pleh i namastite vrh. Ponovite sve dok ne iskoristite osam jufki. Sada pospite 2 do 3 kašike mješavine sa orasima po vrhu. Stavite još dvije jufke na vrh, namastite puterom i ponovo pospite sa orasima.

Korak 4 - Koristeći nož, isjecite nepečenu baklavu na oblike dijamanta ili kocke. Pecite u rerni nekih 50 minuta, sve dok baklava ne postane hrskava i zlatne boje.

Korak 5 - Dok se baklava peče, skuhajte šećer i vodu dok se šećer u potpunosti ne istopi. Dodajte med i limunovu koru. Pustite da lagano ključa nekih 15 do 20 minuta, zatim sklonite sa kola i pustite da se ohladi. Izvadite limunovu koru i bacite je.

Korak 6 - Izvadite baklavu iz rerne i odmah je polijte ohlađenom smjesom sa šećerom i medom. Pustite da se ohladi otkrivena.