Boršč

Sastojci

8 šolja vode od goveđe kocke
500 grama goveđe koljenice sa kosti i dosta mesa
1 veliki luk, oguljen i isčetvrtan
4 velike cvekle, oguljene i isjeckane
4 mrkve, oguljene i isjeckane
1 veliki krompir, oguljen i isječen na kockice
2 šolje tanko isječenog kupusa
3/4 šolje svježeg kopra, isjeckanog
3 kašike ocata od crnog vina
1 šolja kisele pavlake
sol i biber

Način pripreme

Korak 1 - Ubacite 4 šolje vode od goveđe kocke, govedinu i luk u veliki lonac i dovedite smjesu do kljulanja. Smanjite toplinu tako da se smjesa lagano kuha, poklopite šerpu i kuhajte dok meso ne počne spadati sa kosti, otprilike jedan i pol sat.

Korak 2 - Izvadite meso iz lonca. Odstranite kost, mast i sve što nije jestivo. Isjeckajte meso, ubacite ga u posudu i ohladite u frižideru. Pustite da se voda od mesa hladi na sobnoj temperaturi, zatim je prebacite u frižider i ostavite da se u potpunosti ohladi - neka 4 sata do cijeli dan.

Korak 3 - Kada se voda ohladi, sva masnoća će se uzdići na vrh i stvrdnuti. Odstranite pomenutu masnoću, te vratite lonac na kolo i dodajte ostatak vode od goveđe kocke, mrkvu, cveklu i krompir. Pustite da smjesa proključa, zatim smanjite toplotu, poklopite i ostavite da se lagano krčka nekih 30 minuta, ili sve dok se povrće ne smekša.

Korak 4 - Dodajte isjeckano meso, kupus i pola šolje kopra u lonac. Nastavite kuhati otprilike nekih 15 minuta, kako bi se kupus u potpunosti skuhao. Dodajte ocat i začinite sa soli i biberom po želji. Servirajte jelo u tanjirima sa kašikom kisele pavlake i naprstkom kopra.