Sastojci
Za koru:
6 jaja
200 grama šećera
120 grama mljevenih oraha
55 grama prezle
Za fil/preliv:
100 grama šećera
2 kašike kukuruznog škroba/gustina
1 šolja jake kafe
30 grama komadića čokolade
1 kašika putera
2 kašičice ekstrakta od vanile
1 šolja slatkog vrhnja
Način pripreme
Korak 1 - Razdvojite jaja na bjelanca i žumanca.
Korak 2 - Pripremite dva pleha/tepsije za kolače, te ih prekrijte sa papirom za pečenje. Namastite strane od pleha/tepsije (ne papira) sa malo putera.
Korak 3 - Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Pomiješajte orahe i prezlu u manjoj zdjelici i ostavite je sa strane.
Korak 4 - Umutite žumanca u posudi sve dok ne dobijete glatku smjesu. Polako dodajite 150 grama šećera, te umutite sve dok žumance ne postane zgusnuto i blijedo.
Korak 5 - Koristeći mikser, umutite bjelancad dok se ne zapjene. Polako dodajite ostatak šećera, te nastavite mutiti sve dok ne dobijete zgusnutu bijelu smjesu.
Korak 6 - Sa gumenom/drvenom spatulom, polako počnite ubacivati bjelancad, zajedno sa mješavinom sa orasima, u smjesu sa žumancima. Lagano sve pomiješajte.
Korak 7 - Izvadite kašikama smjesu u dva pleha koja ste pripremili. Pecite ih 25 do 30 minuta u rerni.
Korak 8 - Dok se kore peku, pripremite bazu za fil/preliv. Ubacite 100 grama šećera i 2 kašike gustina u tavu. Namjestite toplinu na srednju i lagano počnite ubacivati, mješajući, kafu i komadiće čokolade. Počnite konstantno miješati sve dok smjesa ne počne lagano ključati i u potpunosti se zgusne. Nastavite miješati još jednu minutu nakon što smjesa počne ključati. Zatim sklonite tavu sa kola i ubacite puter i ekstrakt od vanile, te sve dobro pomiješajte. Ostavite tavu sa strane da se u potpunosti ohladi.
Korak 9 - Izvadite kore iz rerne, okružite pleh/tepsiju nožem te ih izbacite i ostavite da se u potpunosti ohlade. Ne zaboravite razdvojiti kore od papira za pečenje.
Korak 10 - Dovršite preliv. Umutite vrhnje dok ne postane gusto, do tačke kada ako bi nastavili mutiti bi se pretvorilo u puter. Ubacite smjesu sa kafom i lagano pomiješajte sve po želji. Stavite jednu koru na pleh/tepsiju za serviranje, zatim je prekrijte slojem mješavine vrhnja i kafe. Stavite drugu koru na fil i nju prekrijte sa ostatkom smjese, ali također prekrijte i strane torte sa smjesom.
Za koru:
6 jaja
200 grama šećera
120 grama mljevenih oraha
55 grama prezle
Za fil/preliv:
100 grama šećera
2 kašike kukuruznog škroba/gustina
1 šolja jake kafe
30 grama komadića čokolade
1 kašika putera
2 kašičice ekstrakta od vanile
1 šolja slatkog vrhnja
Način pripreme
Korak 1 - Razdvojite jaja na bjelanca i žumanca.
Korak 2 - Pripremite dva pleha/tepsije za kolače, te ih prekrijte sa papirom za pečenje. Namastite strane od pleha/tepsije (ne papira) sa malo putera.
Korak 3 - Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Pomiješajte orahe i prezlu u manjoj zdjelici i ostavite je sa strane.
Korak 4 - Umutite žumanca u posudi sve dok ne dobijete glatku smjesu. Polako dodajite 150 grama šećera, te umutite sve dok žumance ne postane zgusnuto i blijedo.
Korak 5 - Koristeći mikser, umutite bjelancad dok se ne zapjene. Polako dodajite ostatak šećera, te nastavite mutiti sve dok ne dobijete zgusnutu bijelu smjesu.
Korak 6 - Sa gumenom/drvenom spatulom, polako počnite ubacivati bjelancad, zajedno sa mješavinom sa orasima, u smjesu sa žumancima. Lagano sve pomiješajte.
Korak 7 - Izvadite kašikama smjesu u dva pleha koja ste pripremili. Pecite ih 25 do 30 minuta u rerni.
Korak 8 - Dok se kore peku, pripremite bazu za fil/preliv. Ubacite 100 grama šećera i 2 kašike gustina u tavu. Namjestite toplinu na srednju i lagano počnite ubacivati, mješajući, kafu i komadiće čokolade. Počnite konstantno miješati sve dok smjesa ne počne lagano ključati i u potpunosti se zgusne. Nastavite miješati još jednu minutu nakon što smjesa počne ključati. Zatim sklonite tavu sa kola i ubacite puter i ekstrakt od vanile, te sve dobro pomiješajte. Ostavite tavu sa strane da se u potpunosti ohladi.
Korak 9 - Izvadite kore iz rerne, okružite pleh/tepsiju nožem te ih izbacite i ostavite da se u potpunosti ohlade. Ne zaboravite razdvojiti kore od papira za pečenje.
Korak 10 - Dovršite preliv. Umutite vrhnje dok ne postane gusto, do tačke kada ako bi nastavili mutiti bi se pretvorilo u puter. Ubacite smjesu sa kafom i lagano pomiješajte sve po želji. Stavite jednu koru na pleh/tepsiju za serviranje, zatim je prekrijte slojem mješavine vrhnja i kafe. Stavite drugu koru na fil i nju prekrijte sa ostatkom smjese, ali također prekrijte i strane torte sa smjesom.