Sastojci
3 velike, zrele banane
1/3 šolje putera, istpoljenog
3/4 šolje smeđeg šećera
1 kašičica soli
1 veliko jaje, umućeno
1 kašičica ekstrakta od vanile
150 grama brašna
1/4 šolje kakaa u prahu
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice pimenta, mljevenog
1/2 šolje crne čokolade, izlomljene
Način pripreme
Korak 1 - Izgnječite banane i dobro ih zamiješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Namastite pleh za hljeb, te zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa i premjestite postolje na srednju poziciju u rerni.
Korak 2 - Ubacite smjesu od banana u veliku posudu. Ulijte istopljeni puter i zamiješajte sve. Nakon toga ubacite šećer i sol, te ponovo zamiješajte. Zatim, ubacite umućeno jaje i vanila ekstrakt, te zamiješajte još jednom.
Korak 3 - U zasebnoj posudi jako umutite brašno, kakao, prašak za pecivo i piment.
Korak 4 - Dodajte smjesu sa brašnom u posudu sa bananama, zamijesite do tačke prije nego što se sve stopi, te ubacite komadiće čokolade i zamiješajte sve.
Korak 5 - Ulijte smjesu u pleh za hljeb i pecite u rerni oko sat vremena.
Korak 6 - Izvadite pleh iz rerne i pustite da se ohladi nekih 10 minuta, zatim izvadite hljeb pažljivo i pustite da se u potpunosti ohladi prije serviranja.