Sastojci
1 kilogram piletine (batkova ili karabatkova, mada možete iskoristiti i filete za ovaj recept)
sol
2 do 3 kašike putera
1 kilogram luka (2 do 3 velike glavice)
2 kašike crvene paprike
1 kašičica (ili po želji) šafrana
1 šolja vode od pileće kocke
1/2 šolje kisele pavlake
Način pripreme
Korak 1 - Dobro usolite piletinu i ostavite je sa strane dok siječete luk. Isjecite luk na šnite.
Korak 2 - Uzmite duboku tavu i istopite puter u njoj na najjačoj mogućoj toplini. Kada se puter zagrije, posušite piletinu sa ubrusom i stavite je u tavu tako da je kožica okrenuta prema dole. Pržite piletinu nekih 4 do 5 minuta sa jedne strane, sve dok ne poprimi smeđkastu boju, zatim je okrenite na drugu stranu i nastavite je pržiti neke 2 do 3 minute. Izvadite piletinu iz tave i ubacite je u posudu.
Korak 3 - Dodajte luk u tavu i pržite ga, mješajući, dok ne poprimi smeđkastu boju, otprilike nekih 7 minuta.
Korak 4 - Dodajte papriku i šafran u luk, te sve dobro zamiješajte. Dodajte vodu od pileće kocke i vratite piletinu unutar tave. Pokrijte i pustite da lagano ključa nekih 20 do 25 minuta (u ovisnosti od veličine dijelova piletine). Kada se piletina fino skuha, sklonite tavu sa kola.
Korak 5 - Kada je piletina gotova, izvadite je iz tave. Ostavite tavu da se hladi jedan minuta, zatim ubacite u nju pavlaku i soli, te dobro zamiješajte. Ako pavlaka previše ohladi tavu, uključite kolo, ali samo da se sve ponovo zagrije. Vratite piletinu nazad u tavu i prelijte je sa sosom.
Ovo jelo možete jesti samo, ali isto tako ga možete servirati i sa rižom ili krompirima.
1 kilogram piletine (batkova ili karabatkova, mada možete iskoristiti i filete za ovaj recept)
sol
2 do 3 kašike putera
1 kilogram luka (2 do 3 velike glavice)
2 kašike crvene paprike
1 kašičica (ili po želji) šafrana
1 šolja vode od pileće kocke
1/2 šolje kisele pavlake
Način pripreme
Korak 1 - Dobro usolite piletinu i ostavite je sa strane dok siječete luk. Isjecite luk na šnite.
Korak 2 - Uzmite duboku tavu i istopite puter u njoj na najjačoj mogućoj toplini. Kada se puter zagrije, posušite piletinu sa ubrusom i stavite je u tavu tako da je kožica okrenuta prema dole. Pržite piletinu nekih 4 do 5 minuta sa jedne strane, sve dok ne poprimi smeđkastu boju, zatim je okrenite na drugu stranu i nastavite je pržiti neke 2 do 3 minute. Izvadite piletinu iz tave i ubacite je u posudu.
Korak 3 - Dodajte luk u tavu i pržite ga, mješajući, dok ne poprimi smeđkastu boju, otprilike nekih 7 minuta.
Korak 4 - Dodajte papriku i šafran u luk, te sve dobro zamiješajte. Dodajte vodu od pileće kocke i vratite piletinu unutar tave. Pokrijte i pustite da lagano ključa nekih 20 do 25 minuta (u ovisnosti od veličine dijelova piletine). Kada se piletina fino skuha, sklonite tavu sa kola.
Korak 5 - Kada je piletina gotova, izvadite je iz tave. Ostavite tavu da se hladi jedan minuta, zatim ubacite u nju pavlaku i soli, te dobro zamiješajte. Ako pavlaka previše ohladi tavu, uključite kolo, ali samo da se sve ponovo zagrije. Vratite piletinu nazad u tavu i prelijte je sa sosom.
Ovo jelo možete jesti samo, ali isto tako ga možete servirati i sa rižom ili krompirima.