Italijanska torta od jabuka

Sastojci

125 grama plus 1 kašika putera
3 jabuke, oguljene, sa odstranjenom sredinom, te isječene na šnite tanke oko 6 milimetara
105 grama brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
2 velikih jaja, plus jedno žumance
1 kašičica ekstrakta od vanile
250 grama šećera
1/2 kašičice limunove kore, izrendane
šećer u prahu

Način pripreme

Korak 1 - Zagrijte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Namastite pleh ili tepsiju za kolače (dubine oko 5 centimetara).

Korak 2 - Istopite puter (u mikrovalnoj ili u manjoj tavi). Uspite 6 kašika (oko 90 mililitara) putera u manju posudu ili šolju i ostavite ga sa strane. Ubacite komade jabuke i ostatak putera u veću tavu i pržite ih na najnižoj toplini, povremeno miješajući, sve dok se jabuke ne smekšaju, otprilike nekih 10 minuta. Sklonite tavu sa kola.

Korak 3 - U manjoj posudi zamjesite brašno, prašak za pecivo i sol. U većoj posudi umutite jaja i dodatno žumance. Dodajte 6 kašika putera kojeg ste ostavili sa strane, ekstrakt od vanile, šećer i limunovu koru u jaja. Nakon toga ubacite smjesu sa brašnom i jabuke, te sve dobro pomiješajte. Izvadite smjesu iz posude kašikama u pripremljeni pleh. Izravnajte smjesu pri vrhu.

Korak 4 - Ubacite pleh u rernu i pecite smjesu nekih 30 do 35 minuta, sve dok ne poprimi smeđu boju. Izvadite iz rerne i pustite da se hladi nekih 5 minuta. Izvadite kolač iz posude i pustite da se u potpunosti ohladi. Prije serviranja, pospite kolač po vrhu sa malo šećera u prahu.