Sastojci
170 grama putera
100 grama šećera
1 jaje
1/2 kašičice limunove kore
1/4 kašičice vanile
1.5 šolja fino mljevenih badema ili lješnjaka
280 grama brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice cimeta
170 grama džema od maline
šećer u prahu
Način pripreme
Korak 1 - Umutite puter sa mikserom, zatim dodajte šećer i nastavite miksati. Dodajte jaje, limunovu koru i vanilu, te ponovo nastavite miksati. Na kraju, dodajte mljevene bademe/lješnjake i nastavite miksati.
Korak 2 - Zamijesite suhe sastojke u zdjeli, zatim ih dodajte u smjesu sa puterom i nastavite miksati. Formirajte tijesto u diskove, omotajte ga plastičnom folijom i ohladite.
Korak 3 - Razvijte tijesto oklagijom između dva kuhinjska papira, zatim ga stavite, dok je još u papirima, u frižifer na 5 do 10 minuta, kako bi se stvrdnulo.
Korak 4 - Zagrijte rernu na 170 stepeni Celzijusa.
Korak 5 - Izrežite tijesto u oblike srca, zatim izrežite sredine od polovine srca. Skupite sredine, spljoštite ih oklagijom i ponovite postupak.
Korak 6 - Pripremite pleh/tepsiju za kolače, poredajte tijesto u obliku srca unutra i pecite u rerni 12 minuta, ili dok ivice ne poprime zlatnu boju. Kada se kolačići ispeku, izvadite ih i ohladite ih u potpunosti.
Korak 7 - Zagrijte džem, zatim namažite srca koja su cijela sa slojem vrućeg džema. Stavite srca sa izrezanom sredinom na vrh, te lagano pritisnite. Pospite kolačiće šećerom u prahu, zatim dodajte još džema u rupe. Pustite da kolačići malo odstoje prije serviranja.
170 grama putera
100 grama šećera
1 jaje
1/2 kašičice limunove kore
1/4 kašičice vanile
1.5 šolja fino mljevenih badema ili lješnjaka
280 grama brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice cimeta
170 grama džema od maline
šećer u prahu
Način pripreme
Korak 1 - Umutite puter sa mikserom, zatim dodajte šećer i nastavite miksati. Dodajte jaje, limunovu koru i vanilu, te ponovo nastavite miksati. Na kraju, dodajte mljevene bademe/lješnjake i nastavite miksati.
Korak 2 - Zamijesite suhe sastojke u zdjeli, zatim ih dodajte u smjesu sa puterom i nastavite miksati. Formirajte tijesto u diskove, omotajte ga plastičnom folijom i ohladite.
Korak 3 - Razvijte tijesto oklagijom između dva kuhinjska papira, zatim ga stavite, dok je još u papirima, u frižifer na 5 do 10 minuta, kako bi se stvrdnulo.
Korak 4 - Zagrijte rernu na 170 stepeni Celzijusa.
Korak 5 - Izrežite tijesto u oblike srca, zatim izrežite sredine od polovine srca. Skupite sredine, spljoštite ih oklagijom i ponovite postupak.
Korak 6 - Pripremite pleh/tepsiju za kolače, poredajte tijesto u obliku srca unutra i pecite u rerni 12 minuta, ili dok ivice ne poprime zlatnu boju. Kada se kolačići ispeku, izvadite ih i ohladite ih u potpunosti.
Korak 7 - Zagrijte džem, zatim namažite srca koja su cijela sa slojem vrućeg džema. Stavite srca sa izrezanom sredinom na vrh, te lagano pritisnite. Pospite kolačiće šećerom u prahu, zatim dodajte još džema u rupe. Pustite da kolačići malo odstoje prije serviranja.