Sastojci
Za koru:
4 jaja, razdvojeno žumance od bjelanceta
110 grama šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
25 grama šećera u prahu
75 grama brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
još šećera
Za fil:
200 grama šlag kreme
1 kašičica ekstrakta od vanile
500 grama jagoda, isjeckanig
Način pripreme
Korak 1 - Pokrijte pleh sa papirom za pečenje. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
Korak 2 - Za koru: umutite žumanca, šećer i vanilu u posudi. U drugoj posudi umutite bjelanca sa šećerom u prahu sve dok se smjesa ne zgusne. Nakon toga izlijte smjesu sa bjelancima u smjesu sa žumancima. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, zatim prosijte sve iznad smjese sa žumancima i bjelancima. Pomiješajte sve veoma pažljivo, te pazite da ne pomiješate smjesu previše.
Korak 3 - Izlijte smjesu na papir za pečenje, te pecite sve u rerni nekih 15 do 20 minuta.
Korak 4 - Pospite šećer po čistoj kuhinjskoj krpi, zatim okrenite pleh i pažljivo izbacite koru na krpu. Ogulite papir za pečenje, zatim zamotajte koru i pustite da se ohladi.
Kora 5 - Za fil: umutite umutite šlag kremu sa ekstraktom od vanile i pomiješajte sve sa jagodama.
Korak 6 - Niježno odmotajte koru, zatim je prekrijte sa mješavinom od jagoda. Ponovo zamotajte sve, zatim ubacite u frižider i pustite da se ohladi.