Sastojci
175 grama smeđeg šećera
175 mililitara suncokretova ulja
3 velikih jaja, lagano umućenih
140 grama izrendane mrkve (otprilike 3 mrkve srednje veličine)
100 grama grožđica
kora od 1 velike narandže, izrendana
175 grama brašna (pomiješanog sa 1,5 kašičice praška za pecivo i 1/2 kašičice soli)
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mljevenog cimeta
1/2 kašičice izrendanih muškatnih oraščića
Za preliv:
175 grama šećera u prahu
1,5 do 2 kašiče soka od narandže
Način pripreme:
Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Nauljite pleh za kolače i prekrijte ga sa papirom za pečenje, čak i sa strana.
Korak 2 - Uspite šećer i ulje u veliku posudu, te dodajte jaja. Lagano zamiješajte sve sa drvenom kašikom. Nakon toga ubacite mrkvu, grožđice i koru od narandže, te sve pomiješajte.
Korak 3 - Zamiješajte brašno, u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol, sodu bikarbonu i začine (cimet i oraščići). Prosijte brašno u posudu sa smjesom od mrkve. Lagano pomiješajte sve sastojke - prestanite miješati kada se sve fino stopi. Smjesa će biti dosta mekana, gotovo tečna.
Korak 4 - Izlijte smjesu u pleh i pecite u rerni nekih 40 do 45 minuta, sve dok kolač ne postane čvrst. Ohladite kolač u plehu nekih 5 minuta, zatim ga izvadite, odlijepite papir za pečenje i pustite da se u potpunosti ohladi. (Kolač možete staviti u frižider sada.)
Korak 5 - Umutite sastojke za preliv u posudi sve dok smjesa ne postane glatka. Izvadite kolač na posudu za serviranje, zatim ga dobrano prelijte sa prelivom u dijagolanim linijama, ali pustite i neka se prelije sa strana.
175 grama smeđeg šećera
175 mililitara suncokretova ulja
3 velikih jaja, lagano umućenih
140 grama izrendane mrkve (otprilike 3 mrkve srednje veličine)
100 grama grožđica
kora od 1 velike narandže, izrendana
175 grama brašna (pomiješanog sa 1,5 kašičice praška za pecivo i 1/2 kašičice soli)
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mljevenog cimeta
1/2 kašičice izrendanih muškatnih oraščića
Za preliv:
175 grama šećera u prahu
1,5 do 2 kašiče soka od narandže
Način pripreme:
Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Nauljite pleh za kolače i prekrijte ga sa papirom za pečenje, čak i sa strana.
Korak 2 - Uspite šećer i ulje u veliku posudu, te dodajte jaja. Lagano zamiješajte sve sa drvenom kašikom. Nakon toga ubacite mrkvu, grožđice i koru od narandže, te sve pomiješajte.
Korak 3 - Zamiješajte brašno, u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i sol, sodu bikarbonu i začine (cimet i oraščići). Prosijte brašno u posudu sa smjesom od mrkve. Lagano pomiješajte sve sastojke - prestanite miješati kada se sve fino stopi. Smjesa će biti dosta mekana, gotovo tečna.
Korak 4 - Izlijte smjesu u pleh i pecite u rerni nekih 40 do 45 minuta, sve dok kolač ne postane čvrst. Ohladite kolač u plehu nekih 5 minuta, zatim ga izvadite, odlijepite papir za pečenje i pustite da se u potpunosti ohladi. (Kolač možete staviti u frižider sada.)
Korak 5 - Umutite sastojke za preliv u posudi sve dok smjesa ne postane glatka. Izvadite kolač na posudu za serviranje, zatim ga dobrano prelijte sa prelivom u dijagolanim linijama, ali pustite i neka se prelije sa strana.