Sastojci
160 grama brašna, prosijanog
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice šafrana
125 grama putera, isjeckanog
250 grama čedar sira (ili sira po želji), narendanog
1 jaje, lagano umućeno
1 kašičica limunova soka
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pokrijte tri pleha sa papirom za pečenje.
Korak 2 - Zamjesite brašno, sol i šafran u posudi. Uvaljajte puter unutra, sve dok smjesa ne počne podsjećati na prezlu. Dodajte sir, jaje i limunov sok, te zamijesite sve sa rukama kako bi se formiralo tijesto (dodajte još limunova soka ukoliko je potrebno).
Korak 3 - Izvadite polovinu tijesta na prethodno pobrašnjenu površinu. Uzmite oklagiju i razvucite tijesto na debljinu od otprilike 3 milimetra, te formirajte pravougaonik od 20 centimetara širine i 40 centimetara dužine. Isjecite tijesto dužinom na komade široke 5 milimetara. Ponovite ovaj proces sa ostatkom tijesta. Smjestite komade tijesta na plehove.
Korak 4 - Pecite u rerni, pleh po pleh, nekih 10 do 12 minuta, ili dok tijesto ne počne poprimati zlatnu boju. Ohladite jelo i servirajte.
160 grama brašna, prosijanog
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice šafrana
125 grama putera, isjeckanog
250 grama čedar sira (ili sira po želji), narendanog
1 jaje, lagano umućeno
1 kašičica limunova soka
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pokrijte tri pleha sa papirom za pečenje.
Korak 2 - Zamjesite brašno, sol i šafran u posudi. Uvaljajte puter unutra, sve dok smjesa ne počne podsjećati na prezlu. Dodajte sir, jaje i limunov sok, te zamijesite sve sa rukama kako bi se formiralo tijesto (dodajte još limunova soka ukoliko je potrebno).
Korak 3 - Izvadite polovinu tijesta na prethodno pobrašnjenu površinu. Uzmite oklagiju i razvucite tijesto na debljinu od otprilike 3 milimetra, te formirajte pravougaonik od 20 centimetara širine i 40 centimetara dužine. Isjecite tijesto dužinom na komade široke 5 milimetara. Ponovite ovaj proces sa ostatkom tijesta. Smjestite komade tijesta na plehove.
Korak 4 - Pecite u rerni, pleh po pleh, nekih 10 do 12 minuta, ili dok tijesto ne počne poprimati zlatnu boju. Ohladite jelo i servirajte.