Pečeno pile

Sastojci

puter
pile od 1.6 kilograma
1 kilogram krompira, ispolutanog ili isčetvrtanog
2 glavice češnjaka, ispolutane
100 militara bijelog vina
100 mililitara vode od pileće kocke
2 stabljike ružmarina, iskomadane u grančice
6 liski lovora
1 limun, siječen u kriške

Način prireme

Korak 1 - Zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa. Namastite vatrostalnu posudu sa puterom, te namastite malo i pile.

Korak 2 - Stavite pile u posudu, a krompir rasporedite oko piletine. Stavite ispolutane glavice češnjaka u posudu, zalijte sve sa vinom i vodom od pileće kocke, pokrijte sa folijom i ubacite u rernu. Pecite sat vremena, skinite foliju i malo protresite krompire. Dodajte lovor, ružmarin i limun, te nastavite pržiti 50 minuta bez folije. 

Korak 3 - Pojačajte toplinu na 220 stepeni Celzijusa. Nastavite peći piletinu još nekih 30 minuta, zatim izvadite piletinu i krompire iz posude. Prekrijte piletinu folijom i ostavite je na tanjiru barem 10 minuta prije nego je isječete. Sačuvajte toplinu krompira. Servirajte sve sa sokovima iz posude.