Sastojci
2 kašike svježeg ružmarina, fino isjeckanog
1 ili 2 kašičice limunove kore
3 češnja češnjaka, fino isjeckana
2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 kašika maslinova ulja
2 kašike limunova soka
1 kilogram do 1200 grama karabatkova sa kožicom
2 kašike maslinova ulja
4 češnja češnjaka, oguljena i zgnječenja
3 ili više glavica vlašca, oguljenih i ispolutanih (u zamjeni možete koristiti manje glavice crvenog luka, ili ne morate uopšte iskoristiti vlašac/luk)
Način pripreme
Korak 1 - Ubacite ružmarin, limunovu koru, isjeckani češnjak, sol i biber u veću posudu i dobro pomiješajte.
Korak 2 - Ubacite karabatkove u posudu, te ih dobro uvaljajte u smjesu sa ružmarinom. Okrenite karabatkove tako da je kožica dole, te ih poškrobite sa sokom od limuna. Pustite da karabatkovi odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi, illi ih stavite u frižifer na par sati (ili preko noći), te pustite da odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi prije upotrebe.
Korak 3 - Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Ugrijte 2 kašike maslinova ulja u tavi od lijevanog željeza na srednjoj toplini. Kada se ulje užari, osušite malkice piletinu sa ubrusima i ubacite je, kožicom prema dole, u tavu. Pržite je u tavi nekih 3 do 5 minuta ili dok ne poprimi finu smeđu boju. Okrenite karabatkove u tavi i sklonite tavu sa kola.
Korak 4 - Stavite češnjak i crveni luk/vlašac (ukoliko ga koristite) između piletine, te stvaite tavu u rernu i pržite je nekih 20 minuta. Pazite da se ne opržite prilikom vađenja tave iz rerne.
2 kašike svježeg ružmarina, fino isjeckanog
1 ili 2 kašičice limunove kore
3 češnja češnjaka, fino isjeckana
2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 kašika maslinova ulja
2 kašike limunova soka
1 kilogram do 1200 grama karabatkova sa kožicom
2 kašike maslinova ulja
4 češnja češnjaka, oguljena i zgnječenja
3 ili više glavica vlašca, oguljenih i ispolutanih (u zamjeni možete koristiti manje glavice crvenog luka, ili ne morate uopšte iskoristiti vlašac/luk)
Način pripreme
Korak 1 - Ubacite ružmarin, limunovu koru, isjeckani češnjak, sol i biber u veću posudu i dobro pomiješajte.
Korak 2 - Ubacite karabatkove u posudu, te ih dobro uvaljajte u smjesu sa ružmarinom. Okrenite karabatkove tako da je kožica dole, te ih poškrobite sa sokom od limuna. Pustite da karabatkovi odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi, illi ih stavite u frižifer na par sati (ili preko noći), te pustite da odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi prije upotrebe.
Korak 3 - Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Ugrijte 2 kašike maslinova ulja u tavi od lijevanog željeza na srednjoj toplini. Kada se ulje užari, osušite malkice piletinu sa ubrusima i ubacite je, kožicom prema dole, u tavu. Pržite je u tavi nekih 3 do 5 minuta ili dok ne poprimi finu smeđu boju. Okrenite karabatkove u tavi i sklonite tavu sa kola.
Korak 4 - Stavite češnjak i crveni luk/vlašac (ukoliko ga koristite) između piletine, te stvaite tavu u rernu i pržite je nekih 20 minuta. Pazite da se ne opržite prilikom vađenja tave iz rerne.