Suhi kolač sa trešnjama

Sastojci

1/2 šolje isjeckanih suhih trešanja
1/2 šolje vruće vode
1/2 kašičice ekstrakta od badema
1,5 šolja brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
1 šolja šećera
225 grama jogurta od vanile
1/2 šolje biljnog ulja
1 jaje
1 bijelance
1/4 šolje isjeckanih muškatnih oraščića
1 kašika šećera

Način pripreme

Korak 1 - Pomiješajte trešnje i ekstrakt od badema u vrućoj vodi i pustite da odstoji 20 minuta. Iscjedite vodu i posušite trešnje sa ubrusima. 

Korak 2 - U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i 1 šolju šećera. Dodajte jogurt, jaja i ulje, te dobro zamiješajte sve. Ubacite trešnje i ponovo zamiješajte. Uspite smjesu u prethodno nauljeni pleh za kolače. 

Korak 3 - Pomiješajte oraščiće sa 1 kašikom šećera i pospite to po vrhu smjese.

Korak 4 - Ubacite pleh u prethodno zagrijanu rernu na 175 stepeni celzijusa i pecite nekih 35 minuta. Izvadite pleh iz rerne i ohladite sve nekih 10 minuta. Servirajte dok je kolač topao.