Sastojci
230 grama tamne čokolade ili čokolade za kuhanje, fino isjeckane u male dijelove
1/2 šolje slatkog vrhnja
1 kašićica ekstrakta od vanile
Za ukuse po želji:
lišće mente (oko 1 šolje)
cimet (1 štapić)
ekstrakt badema (1 kašičica)
kakao u prahu
fino isjeckani orasi
fino isjeckani bademi
Način pripreme
Korak 1 - U manjoj tavi pustite vrhnje da lagano prokuha. Ukoliko koristite neki od ukusa po želji, ubacite ga zajedno sa vrhnjem i ignorišite ekstrakt od vanile u slijedećem koraku.
Korak 2 - Smjestite čokoladu u posudu, te je prelijte vrhnjem, dodajte vanilu i pustite da sve odstoji par minuta prije nego što počnete miješati. Zamijesite smjesu dok ne postane glatka
Korak 3 - Pustite da se smjesa u potpunosti ohladi, zatim je smjestite u frižider i ostavite na dva sata. Izvadite smjesu iz friždera i kašikom zahvatite i formirajte kuglice rukama, ali brzo, zato što će se istopiti ako ih budete držali predugo u rukama. Smjestite kuglice na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite u frižideru preko noći.
Korak 4 - Uvaljajte kuglice u kakao ili u isjeckane orahe, te servirajte.