Čokoladne kuglice

Sastojci


230 grama tamne čokolade ili čokolade za kuhanje, fino isjeckane u male dijelove
1/2 šolje slatkog vrhnja
1 kašićica ekstrakta od vanile

Za ukuse po želji:

lišće mente (oko 1 šolje)
cimet (1 štapić)
ekstrakt badema (1 kašičica)

kakao u prahu
fino isjeckani orasi
fino isjeckani bademi

Način pripreme

Korak 1 - U manjoj tavi pustite vrhnje da lagano prokuha. Ukoliko koristite neki od ukusa po želji, ubacite ga zajedno sa vrhnjem i ignorišite ekstrakt od vanile u slijedećem koraku.

Korak 2 - Smjestite čokoladu u posudu, te je prelijte vrhnjem, dodajte vanilu i pustite da sve odstoji par minuta prije nego što počnete miješati. Zamijesite smjesu dok ne postane glatka

Korak 3 - Pustite da se smjesa u potpunosti ohladi, zatim je smjestite u frižider i ostavite na dva sata. Izvadite smjesu iz friždera i kašikom zahvatite i formirajte kuglice rukama, ali brzo, zato što će se istopiti ako ih budete držali predugo u rukama. Smjestite kuglice na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite u frižideru preko noći.

Korak 4 - Uvaljajte kuglice u kakao ili u isjeckane orahe, te servirajte.