Crna pogača sa vlašićkim sirom

Sastojci

500 grama bijelog brašna
prašak za pecivo
sol
1 kilogram crnog brašna
ulje
2 kašike suhog kvasca
vlašićki sir (po želji)

Način pripreme

Korak 1 - Ubacite u veću posudu crno brašno, bijelo brašno, prašak za pecivo, suhi kvasac i sol, te zamijesite zajedno sa vrućom vodom dok se tijesto ne oformi. Prebacite tijesto na površinu prethodno posutu brašnom, te ga fino oblikujte. Ostavite tijesto sa strane na par minuta, te ga onda razvijte oklagijom. 

Korak 2 - Polijte tijesto sa uljem, te ga počnite prebacivati sa strana. Prebacujte tijesto sa jedne, pa sa druge strane, te ga uljite u procesu. Na taj način ćete dobiti slojeve. Tijesto koje ste dobili na kraju ubacite u nauljenu tepsiju, te ga još malo istančajte rukama i polijte uljem.

Korak 3 - Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa te ga pecite nekih desetak minuta. Nakon toga smanjite toplinu na 180 stepeni Celzijusa te pecite dok pogača ne poprimi finu smeđu boju, to jeste, dok se ne ispeče do kraja.

Korak 4 - Kada se pogača ispeče, popršćite je sa mlakom vodom ili je namažite puterom/maslom, te je pokrijte salavetom ili folijom da omekša. Izrežite vlašićki sir na šnite, te ga servirajte zajedno sa pogačom.