Kuhane kupine sa knedlama

Sastojci

Za knedle:

1 šolja brašna
1 i pol kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
2 kašike putera
1/3 šolje mlijeka

Za kupine:

4 šolje svježih ili zamrznutih (ako koristite zamrznute, operite i posušite ih) kupina
1/2 do 3/4 šolje šećera (zavisi do toga koliko želite da jelo bude slatko)
1/4 kašičice cimeta
1 kašičica limunova soka
1 kašičica limunove kore
1/3 šolje vode
šlag ili sladoled od vanile

Način pripreme

Korak 1 - Ubacite u srednju posudu brašno, prašak za pecivo, sol i šećer, te sve pomiješajte. Isjecite puter na kockice i dodajte u brašno. Koristeći dva noža ili samo ruke, umjesite puter u brašno. Dodajte mlijeko i promiješajte dok se brašno ne navlaži. Dirajući tijesto što manje, formirajte ga u loptu i ostavite sa strane.

Korak 2 - U manju šerpu dodajte kupine, šećer, cimet, limunov sok i koru, te vodu. Zagrijte do tačke ključanja, te promiješajte par puta, tako da kupine budu pokrivene sosom. Jednom kada smjesa sa kupinama počne ključati, zahvatite kašikom tijesto, te ga ubacite, kašiku po kašiku, na smjesu sa kupinama s krajeva šerpe. Trebalo bi da imate dovoljno brašna za 6 knedli. Pokrijte šerpu, te smanjite toplinu na najnižu. Kuhajte 25 minuta, bez da otvarate šerpu.

Stavite knedle u manje posude i pokrijte ih kupinama. Jelo možete servirati toplo ili hladno zajedno sa šlagom ili sladoledom od vanile.