Sastojci
1 žumance
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice senfa
2 naprstka šećera
2 kašičice svježe iscjeđenog soka od limuna
1 kašika sirćeta
1 šolja suncokretova ulja
Način pripreme
Umutite žumance, sol, senf i šećer u staklenoj posudi. Nakon toga, pomješajte limunov sok i sirće u drugoj posudi, te dodajte polovinu toga u smjesu sa žumancetom. Počnite jako mutiti, te počnite dodavati kap po kap ulja, sve dok smjesa ne počne biti gušča i svjetlija. Nakon toga možete malo opustiti ruku, te pojačati ubacivanje ulja tako da ono postane konstantno, ali i dalje ga dodajite skroz malo. Kada potrošite polovinu ulja, dodajte ostatak limunova soka i sirćeta u smjesu.
Nastavite mutiti sve dok ne potrošite svo ulje, te ostavite smjesu na sobnoj temperaturi neka dva sata. Nakon dva sata, stavite smjesu u frižider i ostavite je na sedmicu dana.