Pizza Margherita

Sastojci

300 grama brašna
1 kašika kvasca
1 kašika soli
1 kašika maslinova ulja (trebati će malo više maslinova ulja od jedne kašike)
100 mililitara paradajz sosa
šaka svježeg bosiljka
1 češanj češnjaka, zgnječen
125 grama mozarella sira, isječenog na šnite
šaka izrendanog parmezan sira
šaka čeri paradajza, ispolutanog

Način pripreme

Korak 1 - Stavite brašno u veliku posudu, te umješajte kvasac i sol. Napravite prazninu u sredini, te ulijte 200 mililitara vruće vode i maslinovo ulje. Nakon toga sve zamiješajte drvenom kašikom, te nastavite mješati dok ne dobijete meko, poprilično mokro tijesto. Prebacite na površinu koju ste prethodno posuli sa malo brašna. Mijesite tijesto nekih 5 minuta na toj površini, zatim ga prebacite nazad u posudu i prekrijte salavetom i ostavite sa strane. Možete ostaviti tijesto da malo nadođe, ali to nije potrebno.

Korak 2 - Izmješajte paradajz sos sa bosiljkom i češnjakom, te ga začinite po želji. Ostavite smjesu sa strane na sobnoj temperaturi, te nastavite pripremati tijesto.

Korak 3 - Ako niste pustili tijesto da nadođe, malo ga izmjesite rukom, te ga razdvojite na dva dijela. Na površini koju ste prethodno posuli brašnom, razvijte tijesto oklagijom u krugove dijametra nekih 25 centimetara. Potrebno je da dobijeni krugovi budu veoma tanki, zbog toga što će nadoći u rerni. Premjestite tijesto u dvije pouljene tepsije.

Korak 4 - Zagrijte rernu na 240 stepeni Celzijusa. Prekrijte tijesto sa smjesom od paradajz sosa. Razbacajte sireve i čeri paradajz po tijestu, zatim poprskajte sa malo maslinova ulja i začinite po želji. Stavite u rernu i pržite nekih 15 minuta, sve dok se tijesto fino ne ispeče. Ponovite ovaj postupak i za drugo tijesto.