Kolač od crne čokolade

Sastojci

400 grama crne čokolade (ili čokolade za kuhanje), izrendane ili izlomljene u komadiće
3 kašike vode (ili više ukoliko je potrebno)
12 jaja, sa razdvojenim žumancetom i bjelancetom
2 šolje šećera
2 kašičice narendane kore od narandže
400 grama putera, smekšanog
1 šolja brašna, prosijanog
šećer u prahu

Način pripreme

Korak 1 - Zagrijte rernu na 160 stepeni Celzijusa. Pouljite duboku tepsiju za kolače ili torte. Dodajte par kašika šećera i protresite tepsiju tako da se šećer oblijepi po stranama i po dnu.

Korak 2 - Umutite jaja sa šećerom sve dok ne postane gusto i svijetlo žute boje.

Korak 3 - Ubacite čokoladu i tri kašike vode u šerpu. Istopite čokoladu na umjerenoj toplini, mješajući je, sve dok ne postane glatka. Ako čokolada prilikom topljenja postane previše gusta, dodajte kašiku ili više kašika vode. Kada se čokolada istopi, ostavite je sa strane da se malo ohladi.

Korak 4 - Ulijte toplu čokoladu u posudu sa žumancima, te umiješajte i smekšani puter unutra. Ubacite kožu od narandže i prosijano brašno, te zamiješajte sve lagano.

Korak 5 - Umutite bjelanca dok ne postanu gusta. Ubacite kašiku smjese sa čokoladom u bjelanca, te dobro pomiješajte sve. Ulijte ovu smjesu u smjesu sa čokoladom i dobro pomiješajte sve. Pazite da ne pomiješate sve previše.

Korak 6 - Izlijte smjesu u tepsiju i pecite kolač u rerni 1 sat i 20 minuta, ili sve dok nož zaboden u centar ne izađe čist. Isključite rernu i otvorite je, te pustite da se kolač hladi nekih 15 minuta. Stavite kolač u frižider.

Korak 7 - Kada je kolač spreman za serviranja, pospite ga šećerom u prahu.