900 grama krompira
3 veća češnja češnjaka, ispolutana dužinom
8 kašika kvalitetnog maslinova ulja
sol i biber
Način pripreme
Prvo stavite češnjak i maslinovo ulje u manju tavu na najmanjoj mogućoj toplini, te ostavite oko 1 sat, kako bi češnjak upio sve i postao veoma mekan.
Ogulite krompir što tanje, te isjecite krompir u jednake komade, ne premale. Ako su veliki isčetvrtajte ih, a ako su manji, ispolutajte ih. Stavite krompir u veliku šerpu, te ih polije vrelom vodom, dodajte kašičicu soli, poklopite šerpu i kuhajte dok se ne smekšaju u potpunosti - ovo će trajati otprilike 25 minuta. Najbolji način na koji možete provjeriti da li je krompir gotov je da pokušate probosti jedan viljuškom u sredini - krompir ne bi trebao biti tvrd unutra.
Kad se krompir skuha, iscjedite vodu. Pokrijte ih sa čistom salavetom na nekih 5 minuta kako bi upili paru. Onda ih počnite polahko gnječiti koristeći polovinu češnjaka i maslinova ulja. Kada se sve to pomiješa, iskoristite ostatak češnjaka i maslinova ulja, te nastavite gnječiti krompir dok sve ne postane lijepo oformljena kaša. Začinite sve sa soli i biberom i promiješajte dobro.