Domaći bijeli hljeb

Sastojci

500 grama bijelog brašna
2 kašičice soli
7 grama kvasca
3 kašike maslinova ulja
300 mililitara vode

Način pripreme

Korak 1 - Pomiješajte brašno, sol i kvasac u većoj posudi. Napravite prostor u sredini posude te ulijte ulje i vruću vodu, te sve dobro zamijesite rukama. Ako vam tijesto izgleda malo pregrubo i presuho, dodajte 1-2 kašike vode. Nakon što ste dobro zamijesili tijesto, prebacite ga na površinu prethodno posutu brašnom, te nastavite mijesiti. Kada tijesto postane glatko, prebacite ga u pouljenu posudu, te ostavite na otpilike jedan sat da nadođe. Tijesto također možete ostaviti u frižideru preko noći.

Korak 2 - Nauljite tepsiju, potom ponovo malo izmjesite tijesto. Nakon toga ga oblikujte u loptu, te ga smjestite u tepsiju i ostavite ponovno na sat vremena da još malo nadođe.

Korak 3 - Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa. Pospite tijesto sa malo brašna i zarežite dvije linije jednu preko druge na sredini tijesta (linije trebaju da budu duge oko 6 centimetara). Ubacite tepsiju u rernu i pržite tijesto nekih 25 do 30 minuta, sve dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđkastu boju.