Spaghetti alla Carbonara

Sastojci

1 kašika maslinova ulja ili masla
250 grama suhog mesa u komadu, isjeckanog na kockice
1 ili 2 češnja češnjaka, isjeckana
3 ili 4 jaja
1 šolja parmezan sira, izrendanog
500 grama špageta
sol i biber

Način pripreme

Korak 1 - Stavite veliku šerpu dobro usoljene vode da proključa.

Korak 2 - Dok se voda grije, zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na umjerenoj toplini. Dodajte suho meso i polako pržite, mješajući, dok ne postane hrskavo. Dodajte češnjak i nastavite pržiti oko jedne minute, zatim ubacite meso iz tave u veću posudu. 

Korak 3 - Umutite jaja sa polovinom sira u manjoj posudi.

Korak 4 - Kada voda prokuha, ubacite špagete, te nastavite ih kuhati, nepokrivene. Dok su špagete još uvijek malo potvrde, ubacite ih u posudu sa mesom i češnjakom. Prebacite tjesteninu iz šerpe veoma brzo, jer želite da bude još uvijek vruća, zato što će toplina iz tjestenine zagrijati jaja dovoljno da se stvori kremasti sos. Promiješajte tjesteninu sa mesom, zatim ubacite jaja, te promješajte sve još jednom brzo. Dodajte soli po želji.

Jelo možete odmah servirati sa ostatkom sira i biberom.