Sastojci
Za marinadu:
1/3 šolje maslinova ulja
1/3 šolje sosa od soje
3 kašike sirćeta od crvenog vina
1/4 šolje meda
2 češnja češnjaka, isjeckana
1 kašika svježeg đumbira, isjeckanog
bibera po želji
Za kebab:
700 grama odrezka od goveđeg buta, isječenog na kocke od oko 4 centimetra
1 velika paprika
1 do 2 srednja crvena luka
1 do 2 kilograma šampinjona
oko 20 drvenih štapića za ražnjiće
Način pripreme
Korak 1 - Pomiješajte sastojke za marinadu u velikoj zdjeli, te dodajte meso. Pokrijte zdjelu i ostavite je u frižifer da se hladi barem pola sata, ali bi bilo bolje da ostavite smjesu da se hladi par sati ili čak preko noći.
Korak 2 - Stavite štapiće u posudu punu vode i ostavite ih barem pola sata prije nego što počnete peći kako ne bi izgorili.
Korak 3 - Isjecite povrće na komade koji su slični komdaima mesa. Nabodite meso i povrće na štapiće veoma pažljivo kako se ne biste uboli. Najbolje bi bilo kada bi koristili po dva komada štapića za jedan red mesa i povrća, jer će vam to omogućiti da ih lakše okrećete na roštilju. Ako ostavite prostora između komada mesa i povrća, to će im omogućiti da se bolje ispeku. Poškropite komade na štapićima sa malo preostale marinade.
Korak 4 - Pripremite roštilj i pustite da se zagrije do maksimuma. Roštiljajte štapiće, povremeno ih okrećući, nekih 8 do 10 minuta, u zavisnosti od topline roštilja, te u zavisnosti od toga kako volite da Vam je meso pečeno. Kada se štapići isprže, pustite ih da se ohlade nekih 5 minuta prije serviranja.
Za marinadu:
1/3 šolje maslinova ulja
1/3 šolje sosa od soje
3 kašike sirćeta od crvenog vina
1/4 šolje meda
2 češnja češnjaka, isjeckana
1 kašika svježeg đumbira, isjeckanog
bibera po želji
Za kebab:
700 grama odrezka od goveđeg buta, isječenog na kocke od oko 4 centimetra
1 velika paprika
1 do 2 srednja crvena luka
1 do 2 kilograma šampinjona
oko 20 drvenih štapića za ražnjiće
Način pripreme
Korak 1 - Pomiješajte sastojke za marinadu u velikoj zdjeli, te dodajte meso. Pokrijte zdjelu i ostavite je u frižifer da se hladi barem pola sata, ali bi bilo bolje da ostavite smjesu da se hladi par sati ili čak preko noći.
Korak 2 - Stavite štapiće u posudu punu vode i ostavite ih barem pola sata prije nego što počnete peći kako ne bi izgorili.
Korak 3 - Isjecite povrće na komade koji su slični komdaima mesa. Nabodite meso i povrće na štapiće veoma pažljivo kako se ne biste uboli. Najbolje bi bilo kada bi koristili po dva komada štapića za jedan red mesa i povrća, jer će vam to omogućiti da ih lakše okrećete na roštilju. Ako ostavite prostora između komada mesa i povrća, to će im omogućiti da se bolje ispeku. Poškropite komade na štapićima sa malo preostale marinade.
Korak 4 - Pripremite roštilj i pustite da se zagrije do maksimuma. Roštiljajte štapiće, povremeno ih okrećući, nekih 8 do 10 minuta, u zavisnosti od topline roštilja, te u zavisnosti od toga kako volite da Vam je meso pečeno. Kada se štapići isprže, pustite ih da se ohlade nekih 5 minuta prije serviranja.