Burek

Sastojci


Za tijesto:
2 šolje brašna
1/2 šolje vruće vode
1/4 šolje istopljenog masla ili maslinova ulja
1 jaje, umućeno
1 kašičica soli

Za fil:

700 grama mljevenog mesa
3 luka, isjeckana
2 jaja, umućenih
2 kašike crvene paprike
sol i biber
1/2 šolje istopljenog masla ili maslinova ulja

Način pripreme

Korak 1 - Umutite sa drvenom kašikom u velikoj posudi brašno, vruću vodu, istopljeno maslo ili maslinovo ulje, jaje i sol sve dok se smjesa ne pretvori u nešto nalik tijestu. Dodajte još vode, po kašiku, ukoliko je potrebno da se smjesa dodatno spoji.

Korak 2 - Izvadite tijesto iz posude i stavite ga na površinu prethodno posutu brašnom. Mijesite tijesto rukama dok ne postane glatko i savitljivo. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite ga sa strane nekih 30 minuta.

Korak 3 - Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Zamiješajte mljeveno meso, luk, jaja, crvenu papriku, te sol i biber u većoj posudi dok smjesa ne postane glatka. Ostavite smjesu sa strane.

Korak 4 - Skinite foliju sa tijesta, vratite ga na površinu prethodno posutu brašnom te ga oblikujte oklagijom u pravougaoni oblik. Stavite brašna na ruke, te ih podvucite ispod tijesta i razvucite ga u tanki pravougaoni oblik, veličine otprilike 30 sa 60 centimetara. Pazite da ne napravite rupe u tijesto, ali ako se to desi, samo spojite rupe na tijestu. Ostavite tijesto da stoji nekih 10 minuta.

Korak 5 - Premažite tijesto maslinovim uljem ili istopljenim maslom. Postavite red mljevenog mesa na duži kraj tijesta tako da ima prostora otprilike 2 centimetra od kraja tijesta. Uzmite taj kraj tijesta i prebacite ga preko mljevenog mesa, tako da dobijete oblik kobasice. Ubacite kraj tijesta ispod mljevenog mesa, te prerežite sa nožem i fino oblikujte. Ponovite ovaj proces za ostatak tijesta.

Korak 6 - Pripremite nauljenu tepsiju ili pleh. Stavite komad po komad tijesta, te ih pažljivo oblikujte u rolne. Prekrijte rolne sa maslinovim uljem ili istopljenim maslom.

Korak 7 - Stavite tepsiju ili pleh u rernu i pecite nekih 35 do 45 minuta, ili dok se sve fino ne ispeče i postane zlatno-smeđkasto. Burek možete servirati sa šoljom jogurta.