Sastojci
Za piletinu:
3 kašike maslinova ulja
1 kilogram pilećih batkova ili fileta, sa kostima i kožicom, ispranih i posušenih
1/2 šolje brašna
sol
biber
crvena paprika
Za rižu:
2 kašike maslinova ulja
1 srednji luk, isjeckan
1 češanj češnjaka, isjeckan
2 šolje riže
4 šolje vode pripremljene sa pilećom kockom
1 poveća kašika paradajz sosa
naprstak origana
1 kašičica soli
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte 3 kašike maslinova ulja u većoj tavi na srednjoj toplini. Ubacite brašno u široku zdjelu, te ga zamješajte sa naprstkom soli, bibera i paprike. Zatim ubacite piletinu u brašno i fino je uvaljajte, te je prebacite u tavu da se prži dok ne poprimi smeđu boju. Pržite piletinu sa obje strane po par minuta. Izvadite piletinu iz tave.
Korak 2 - Ubacite rižu u tavu da poprimi smeđu boju. Dodoajte još maslinova ulja, naravno ukoliko je potrebno. Prvo zamiješajte sve u tavi kako bi maslinovo ulje prekrilo rižu, ali nemojte nastaviti mješati jer će to spriječiti rižu da poprimi smeđu boju. Nakon što riža poprimi smeđu boju, ubacite luk i češnjak. Pržite rižu sa lukom mješajući, sve dok se luk ne smekša, neke 4 minute.
Korak 3 - Smjestite dijelove piletine, sa kožicom okrenutom prema gore, na rižu. U zasebnoj zdjeli zamješajte tekućinu od pileće kocke, paradajz sos, sol i origano, zatim prelijte smjesu preko piletine i riže. Pustite da sve provrije, zatim smanjite toplinu na najmanju moguću, te poklopite tavu. Ostavite da se sve kuha nekih 25 do 30 minuta, u zavisnosti od vrste riže i uputa na pakovanju od riže, sve dok se riža i piletina ne skuhaju. Dodajte soli i bibera po ukusu.
Za piletinu:
3 kašike maslinova ulja
1 kilogram pilećih batkova ili fileta, sa kostima i kožicom, ispranih i posušenih
1/2 šolje brašna
sol
biber
crvena paprika
Za rižu:
2 kašike maslinova ulja
1 srednji luk, isjeckan
1 češanj češnjaka, isjeckan
2 šolje riže
4 šolje vode pripremljene sa pilećom kockom
1 poveća kašika paradajz sosa
naprstak origana
1 kašičica soli
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte 3 kašike maslinova ulja u većoj tavi na srednjoj toplini. Ubacite brašno u široku zdjelu, te ga zamješajte sa naprstkom soli, bibera i paprike. Zatim ubacite piletinu u brašno i fino je uvaljajte, te je prebacite u tavu da se prži dok ne poprimi smeđu boju. Pržite piletinu sa obje strane po par minuta. Izvadite piletinu iz tave.
Korak 2 - Ubacite rižu u tavu da poprimi smeđu boju. Dodoajte još maslinova ulja, naravno ukoliko je potrebno. Prvo zamiješajte sve u tavi kako bi maslinovo ulje prekrilo rižu, ali nemojte nastaviti mješati jer će to spriječiti rižu da poprimi smeđu boju. Nakon što riža poprimi smeđu boju, ubacite luk i češnjak. Pržite rižu sa lukom mješajući, sve dok se luk ne smekša, neke 4 minute.