Sastojci
2 kašike maslinova ulja
1 luk, isjeckan na kockice
2 krompira srednje veličine, izrendana
2 velike mrkve, izrendane
1 češanj češnjaka, isjeckan
1 konzerva graška, ispranog i osušenog
sol i biber (po želji)
1/2 kašičice čilija u prahu
2 kašike svježeg soka od limuna
2 kašike kukuruznog brašna
1/4 šolje prezle
prezla za prevlaku ćufteta
ulje za prženje
Način pripreme
Korak 1 - Zagrijte maslinovo ulje na tavi i dodajte luk, te dinstajte 2 minute, sve dok luk ne omekša.
Korak 2 - Dodajte izrendani krompir i mrkvu, nastavite kuhati dodatnih 5 minuta, te povremeno promiješajte.
Korak 3 - Ubacite češnjak i grašak.
Korak 4 - Začinite sa soli, biberom i čilijem, te nastavite pržiti naredne tri minute. Nakon toga sklonite tavu sa peći.
Korak 5 - Dodajte limunov sok, kukuruzno brašno i 1/4 šolje prezle, promiješajte i onda ostavite sa strane da se ohladi.
Korak 6 - Oblikujte smjesu u 15 do 20 kuglica, te ih smjestite u frižider da se hlade pola sata.
Korak 7 - Saspite ostatak prezle u plitku posudu, te zagrijte ulje na tavi.
Korak 8 - Uvaljajte kuglice u prezlu sa svih strana, te ih postavite u tavu, 4 do 5 njih istovremeneo.
Korak 9 - Pržite kuglice na umjerenoj ili jakoj toplini neke tri minute, zatim ih okrenite i nastavite ih peći neke 2 do 3 minute, ili dok ne poprime smeđu boju.
Korak 10 - Iskoristite papirne salavete ili ubruse kako biste pokupili masnoću iz ćufteta.