Sastojci
1.5 kilograma piletine (batkova i karabatkova)
2 kašike limunove kore
1/3 šolje limunova soka
2 češnja češnjaka, zgnječenja
2 kašike svježe isjeckane majčine dušice
2 kašičice svježe isjeckanog ružmarina
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
2 do 3 kašike putera
kriške limuna za ukras
Način pripreme
Korak 1 - Ubacite limunov sok, limunovu koru, češnjak, majčinu dušicu, ružmarin, sol i biber u manju zdjelu i izmješajte sve skupa. Sa vrhom oštrog noža zasjecite svaki komad piletine jednom ili dva puta rezom veličine otprilike jedan centimetar (ovo će pomoći marinadi da se ulije unutar mesa). Stavite piletinu i marinadu koju ste upravo napravili u poveću vrećicu za zamrzivač. Okrećite vrećicu tako da se svi komadi piletine prekriju marinadom. Zatvorite vrećicu i stavite je u zdjelu (u slučaju da se marinada izlije), te stavite zdjelu u frižider. Pustite da piletina odstoji neka dva sata u frižiferu.
Korak 2 - Zagrijte rernu na nekih 220 stepeni Celzijusa. Izvadite piletinu iz marinade i spustite je na pleh za pečenje tako da je kožica okrenuta prema gore. Sačuvajte marinadu. Razmažite malo putera po svakom komadu piletine.
Korak 3 - Piletinu pržite nekih 50 do 55 minuta, sve dok se kožica ne zapeče, te piletina ne pusti sok. Na pola prženja, otprilike oko 25 minute, prelijte piletinu sa ostatkom marinade.
Ovisno o veličini karabatkova, može se desiti da budu gotovi prije batkova, tako da ako koristite oba dijela piletine, imajte to na umu, jer ćete ih morati izvaditi prije batkova.
Nakon što izvadite piletinu iz rerne, pokrijte je folijom, te pustite nek se ohladi.
Korak 4 - Izlijte sokove iz pleha u zdjelu, te odstranite masnoću kašikom. Piletinu servirajte zajedno sa sokovima koje ste upravo izlili.