Irska česnica sa grožđicama

Sastojci

4 do 4,5 šolje brašna
1 kašika šećera
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike putera
1 šolja grožđica
1 veliko jaje, lagano umućeno
1 i 3/4 šolje mlaćenice

Način pripreme

Korak 1 - Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa. Umutite zajedno brašno, šećer, sol i prašak za pecivo u velikoj posudi. 

Korak 2 - Ubacite prstima puter u smjesu i umjesite ga sve dok se ne formira rudimentarno tijesto, te nakon toga ubacite grožđice i ponovo ga umijesite.

Korak 3 - Napravite prostor u sredini tijesta, dodajte jaje i mlaćenicu unutra, te zamijesite sve drvenom kašikom dok tijesto ne postane pretvrdo za miješati. Pobrašnite ruke i umijesite tijesto lagano sve dok se ne formira u oblik sličan lopti. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Pazite da ne mijesite tijesto previše. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i formirajte okruglu veknu. 

Korak 4 - Prebacite tijesto na veliku, pouljenu vatrostalnu tavu, ili na papir za pečenje. Koristeći nož, zajecite vrh hljeba tako da formirate znak X. Prebacite tijesto u rernu i pržite tijesto nekih 35 do 45 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju.