Sastojci
1 kilogram krompira, oguljenog i ispolutanog
150 grama smrznutog ili svježeg graška
125 mililitara mlaćenice
30 grama putera, isjeckanog
Način pripreme
Korak 1 - Smjestite krompire u veliku, duboku tavu i napunite tavu hladnom vodom. Stavite tavu na najjaču moguću toplinu i kuhajte nekih 15 minuta, ili dok se krompiri ne smekšaju. Dodajte grašak, te kuhajte još neke 2 minuta, ili dok se grašak ne smekša. Dobro iscijedite vodu iz tave.
Korak 2 - Zagrijte mlaćenicu i puter u tavi na srednjoj toplini. Dodajte grašak i krompir, te iskoristite spravu za pasiranje da zgnječite cijelu smjesu sve dok ne postane glatka. Probajte smjesu i začinite je sa soli i biberom po želji. Koristite drvenu kašiku da bi ste izmiješali sve. Jelo možete servirati odmah.