Punjeni paradajz

Sastojci

8 komada okruglog paradajza
500 grama govedine
4 dekagrama masla
2 dekagrama luka
10 dekagrama riže
sol
biber
2 decilitra vrhnja

Za sos:

500 grama paradajza
4 dekagrama masla
4 dekagrama brašna
šećer

Način pripreme

Korak 1 - Istopite maslo na dubokoj tavi, zatim isjeckajte luk i ispržite ga. Potom isjeckajte meso i ubacite ga u tavu. Kada se meso isprži, dodajte ružu, dolijte vode, posolite i pobiberite, zati mostavite da se riža skuha.

Korak 2 - Operite paradajz, izdubite ga i filujte ga sa mesom i rižom. Punjeni paradajz stavite u vatrostalnu zdjelu, polijte vrhnjem, potom ubacite u prethodno zagrijanu rernu i pecite sve dok se fino ne ispeče.

Korak 3 - U međuvremenu napravite sos tako što prvo istopite maslo u tavi, te ubacite prašno dok ne požuti. Zatim izgnječite paradajz, ubacite ga zajedno sa malo šećera i kuhajte, povremeno mješajući pola sata. Sos se servira uz punjeni paradajz.