Prženi losos sa prezlom

Sastojci

4 kašičice maslinova ulja
4 deblja fileta lososa sa kožicom, svaki po otprilike 170 grama
sol i biber po želji
2 kašike senfa
2 kašičice isjeckane majčine dušice
2/3 šolje prezle
2 kašike isjeckanog peršina
1/2 kašičice slatke crvene paprike

Korak 1 - Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Poredajte komade lososa na pleh prekriven folijom tako da je kožica okrenuta prema dole. Začinite ih sa soli i biberom po želji.

Korak 2 - U manjoj posudi pomiješajte senf i 1 kašičice majčine dušice. U drugoj, manjoj posudi, pomiješajte prezlu sa 1 kašičicom majčine dušice, 4 kašike maslinova ulja, peršinom i paprikom. Dodajte mali naprstak soli i bibera.

Korak 3 - Koristeći kašičicu, prelijte komade ribe sa smjesom od senfa, zatim pospite smjesu sa prezlom po njima.

Korak 4 - Pržite ribu u rerni 12 do 14 minuta (provjerite da li je gotovo oko 10-te minute), ili sve dok ne postane čvrsta na dodir i počne se raspadati kada je probodete viljuškom. Jelo se može servirati odmah.