Sastojci
750 grama krompira, oguljenog
60 mililitara maslinova ulja
1/4 šolje isjeckanih svježih listova peršina
1/3 šolje manjih listova svježe mente
Za sos:
200 grama kisele pavlake
1 do 2 kašike isjeckanog svježeg vlasca
1 kašika isjeckane svježe mente
1 kašika isjeckanog svježeg peršina
1 manji češanj češnjaka, zgnječen
2 kašike limunova soka
Način pripreme
Korak 1 - Stavite krompire u veliku, duboku tavu punu hladne vode. Dovedite vodu do ključanja. Kuhajte, sa poklopcem, nekih 25 minuta, ili dok se krompiri u potpunosti ne smekšaju. Iscijedite vodu, zatim prebacite krompire na ubruse kako bi se u potpunosti osušili.
Korak 2 - Lagano namastite veći pleh uljem. Rasporedite krompire po plehu. Iskoristite spravu za pasiranje da lagano zgnječite krompire. Ostavite pleh u frižider na 1 do 2 sata da se u potpunosti ohlade krompiri.
Korak 3 - U međuvremenu, stavite sve sastojke za sos u posudu i dobro ih zamiješajte, potom ostavite sos u frižider da se ohladi.
Korak 4 - Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Poškropite cijele krompire sa ostatkom ulja. Ubacite ih u rernu i pržite ih 30 minuta, ili sve dok ne postanu hrskavi i zlatne boje. Nemojte zaboraviti okrenuti krompire na pola prženja. Začinite sa malo soli, te prekrijte mentom i peršinom. Krompire poslužite sa prethodno pripremljenim sosom.
750 grama krompira, oguljenog
60 mililitara maslinova ulja
1/4 šolje isjeckanih svježih listova peršina
1/3 šolje manjih listova svježe mente
Za sos:
200 grama kisele pavlake
1 do 2 kašike isjeckanog svježeg vlasca
1 kašika isjeckane svježe mente
1 kašika isjeckanog svježeg peršina
1 manji češanj češnjaka, zgnječen
2 kašike limunova soka
Način pripreme
Korak 1 - Stavite krompire u veliku, duboku tavu punu hladne vode. Dovedite vodu do ključanja. Kuhajte, sa poklopcem, nekih 25 minuta, ili dok se krompiri u potpunosti ne smekšaju. Iscijedite vodu, zatim prebacite krompire na ubruse kako bi se u potpunosti osušili.
Korak 2 - Lagano namastite veći pleh uljem. Rasporedite krompire po plehu. Iskoristite spravu za pasiranje da lagano zgnječite krompire. Ostavite pleh u frižider na 1 do 2 sata da se u potpunosti ohlade krompiri.
Korak 3 - U međuvremenu, stavite sve sastojke za sos u posudu i dobro ih zamiješajte, potom ostavite sos u frižider da se ohladi.
Korak 4 - Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Poškropite cijele krompire sa ostatkom ulja. Ubacite ih u rernu i pržite ih 30 minuta, ili sve dok ne postanu hrskavi i zlatne boje. Nemojte zaboraviti okrenuti krompire na pola prženja. Začinite sa malo soli, te prekrijte mentom i peršinom. Krompire poslužite sa prethodno pripremljenim sosom.